Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

NATO u Budimpešti o povećanju snaga u Afganistanu

Predstavnici zemalja NATO-a u četvrtak će u Budimpešti čuti zahtjev da pošalju još vojnika u Afganistan u borbu protiv talibanskih ustanika, kao i zahtjev da više troše na vojsku.

Ministri obrane 26 zemalja članica na dvodnevnom sastanku u Budimpešti razgovarat će o snagama za Afganistan u kojem zadnje dvije godine unatoč stalnom povećanju broja vojnika jača i nasilje.

Sjedinjene Države zatražile su od saveznika slanje još vojnika, a zapovjednici snaga NATO-a u Afganistanu, a riječ je o 50.700 vojnika, traže još dvanaest tisuća. Europski saveznici nisu pretjerano skloni slanju dodatnih vojnika.

NATO želi prebroditi i problem neadekvatne opreme poput helikoptera, te razriješiti razlike među članicama kad je u pitanju američka želja da počne agresivniji rat protiv trgovine drogom koja hrani talibanski ustanak.

U utorak je vlada njemačke kancelarke Angele Merkel odlučila povećati broj njemačkih vojnika u Afganistanu s tisuću na četiri i pol tisuće, no službeni se Berlin odupro zahtjevu Washingtona da snage stacionira na nemirnome afganistanskom jugu.

Washington traži i od zemalja jugoistočne Europe, pa tako i od aspiranata na članstvo, da pošalju vojnike u Afganistan.

SAD kani povećati broj ljudi u Afganistanu. Trenutačno su ondje 33 tisuće, a među njima je 13 tisuća pod NATO-ovim zapovjedništvom. Američki se zapovjednici boje da bi ta odluka Washingtona mogla biti izgovor saveznicima da ne pošalju svoje dodatne snage.

Post je objavljen 09.10.2008. u 15:29 sati.