Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hidas

Marketing

PRIOPĆENJE POVODOM MAFIJAŠKOG NASILJA U ZAGREBU

Najprije upućujem na Oštrićev blog post Pridružite se novom prosvjedu protiv nasilja, a u mom postu ispod između ostalih meni zanimljivih koncerata možete pronaći informacije o humanitarnom koncertu uz sjećanje na Luku Ritza koji se održava za par dana pa pogledajte.

Priopćenje Zelene liste:

Stranka Zelena lista, pridružena članica Europske zelene stranke, izražava tugu i ogorčenost zbog serije mafijaških napada i ubojstava, te drugih slučajeva nasilja i ubojstava koji su postali karakteristika života u Hrvatskoj.
Pozivamo hrvatske građane da organizirano izraze svoj prosvjed. Organizirani kriminal, mafijaške prijetnje, premlaćivanja i ubojstva trajna su stvarnost Hrvatske još od početka 1990-ih godina. Nasilje je ušlo u sve pore društva, postalo je dio naše svakodnevnice. To pokazuju i slučajevi kao što je ubojstvo Luke Ritza, najnovije ubojstvo 17-godišnje djevojke i samoubojstvo njenog ubojice u Zagrebu, kao i nasilje huligana koji sebe lažno nazivaju "nogometnim navijačima". Organizirani kriminal je naravno najopasniji, a prema brojnim dokazima isprepleten je sa krugovima političke elite. Svuda prisutno nasilje izraz je pojave, koja je u svoje doba imenovana "grijehom struktura".
Prije samo tjedan dana, održan je prosvjed novinara protiv nasilja. Zelena lista je tom prigodom izrazila podršku i njeni su članovi sudjelovali na prosvjedu.
Sada je preko interneta najavljen novi prosvjed, danas u 18 sati, u Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Splitu, a možda i u drugim gradovima. Facebook grupa "Miran prosvjed povodom mafijaških ubojstava" u pola noći prikupila je 1436 članova.
Pozivamo sve simpatizere Zelene liste i sve građane Republike Hrvatske da sudjeluju u ovim prosvjednim okupljanjima. Svi mi - kao narod, kao građani, kao ljudska bića - moramo izraziti gnušanje i osudu, ali i osvješćenje: svi u strukturalnom nasilju sudjelujemo. Promijeniti treba ne samo vlast, nego cjelokupnu "griješnu" strukturu, u kojoj su zločin i bezakonje postali dio normalnosti.
Ujedno upozoravamo da imenovanje dosadašnjeg ravnatelja Sigurnosno obavještajne agencije (SOA) Tomislava Karamarka za ministra unutarnjih poslova izaziva sumnju o pravim motivima smjena u vladi. On je, između ostalog, kao ravnatelj SOA naredio progon novinara i blogera Željka Peratovića, što predstavlja notorno kršenje slobode govora. Nedavno je za šefa zagrebačke policije imenovan Branko Peran, koji se "proslavio" progonom blogera u Šibeniku. U navodnoj općoj mobilizaciji državnih institucija u borbi protiv organiziranog kriminala, na čelne pozicije dovode se ljudi koji su kršili osnovna, Ustavom zajamčena ljudska prava građana koji kritički progovaraju o kriminalu.
Za Zelenu listu: Zoran Oštrić, glavni tajnik


Post je objavljen 07.10.2008. u 18:20 sati.