Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Sanader pozdravio ratifikaciju Protokola o članstvu RH u NATO-u u američkom Senatu

Hrvatski predsjednik Vlade dr.sc. Ivo Sanader danas je izrazio "veliko zadovoljstvo" ratifikacijom Protokola o članstvu Hrvatske u NATO-u u američkom Senatu te ocijenio tu odluku "znakom partnerstva i prijateljstva SAD-a i Hrvatske".

Američki Senat je u četvrtak navečer jednoglasno prihvatio ratifikaciju pristupnog protokola o članstvu Hrvatske i Albanije u NATO savezu, čime su Sjedinjene Države postale treća od 26 članica NATO-o koje su provele ratifikaciju, nakon Mađarske i Latvije.

"Želim izraziti veliko zadovoljstvo što je Senat SAD-a ratificirao protokol o hrvatskom članstvu u NATO-u. To je znak partnerstva i prijateljstva SAD-a i Hrvatske", izjavio je premijer Sanader novinarima u Stalnoj misiji RH pri UN-u u New Yorku.

Sanader je kazao kako ga posebno raduje što su SAD treća zemlja koja je ratificirala Protokol, dodajući kako mu je predsjednik SAD-a George W. Bush to najavio prigodom njihova susreta u utorak.

Podsjetivši da je Litva najavila ratifikaciju za idući tjedan, Sanader je ocijenio kako "proces ide vrlo brzo" te izrazio nadu da će velika većina članica NATO-a ratificirati Protokol do kraja godine, a ostale u prva tri mjeseca 2009., kako bi Hrvatska kao punopravna članica sudjelovala na idućem summitu NATO-a početkom travnja 2009. u Strasbourgu i Kehlu.

Odgovarajući na pitanje novinara o doprinosu lobiranja hrvatske diplomacije i Nacionalne federacije američkih Hrvata (NFCA) za ratifikaciju protokola u Senatu, do čega je došlo predzadnjeg dana rada Senata prije prekida za opće izbore u studenome, Sanader je odgovorio kako je ratifikacija "aposlutno rezultat i toga rada".

"To što je Amerika uprava sada ratificirala, prije izbora i sa strašnim dnevnim redom, usred propasti financijskih divova i vladinih pokušaja spašavanja, to nije samo rezultat prijateljstva i partnerstva Hrvatske i SAD-a, već i rezultat našeg rada s njima", rekao je Sanader.

Ocijenio je kako griješe oni koji tvrde da ne treba lobirati, dok on naprotiv, smatra da bi svi trebali koristiti svoje kanale i lobirati za Hrvatsku.

"Nažalost, ništa se na svijetu ne dobiva samo od sebe i svi koji kažu da ne treba lobirati su u krivu. Meni često predbacuju šta sam s Europskom pučkom strankom i drugima, no bilo bi mi drago kada bi svi koristili svoje kanale i lobirali za Hrvatsku. To se isplati", naglasio je Sanader.

Post je objavljen 26.09.2008. u 20:23 sati.