Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Sanader: očekujem skoru američku ratifikaciju članstva Hrvatske u NATO-u

Sjedinjene Države mogle bi postati treća zemlja koja će ratificirati protokol o pristupanju Hrvatske NATO-u, jer je procedura ratifikacije u Senatu u završnoj fazi, izjavio je hrvatski predsjednik Vlade dr.sc. Ivo Sanader jučer u New Yorku.

Sanader se u New Yorku navečer kratko susreo s američkim predsjednikom Georgeom W. Bushom, na primanju koje on organizira za strane državnike okupljene na 63. Godišnjem zasjedanju Opće skupštine UN-a.

Ratifikacija protokola o pristupanju Hrvatske NATO-u naći će se u ponedjeljak ili utorak na dnevnom redu Odbora za vanjsku politiku američkog Senata, a ako bude prihvaćena, ubrzo nakon toga i na plenarnoj sjednici Senata, tako da se "može dogoditi da SAD bude treća zemlja koja će ratificirati protokol o NATO-u", izjavio je predsjednik Vlade.

Protokol o pristupanju Hrvatske NATO-u, koji mora ratificirati svih 26 zemalja članica Saveza prije njegovog stupanja na snagu, do sad su ratificirale Mađarska i Latvija.

Sanader, koji u ponedjeljak u New Yorku sudjeluje na summitu o razvoju Afrike, u sjedištu UN-a se sastao s austrijskim predsjednikom Heinzom Fischerom, a nakratko se susreo i s predsjednikom Europske komisije Jose Manuelom Barrosom.

"Iduće nedjelje su izbori u Austriji. Predsjednik Fischer mi je potvrdio kontinuitet pune potpore podrške austrijske vlade Hrvatskoj, bez obzira koja stranka pobijedi, socijaldemokrati ili narodnjaci", rekao je Sanader.

Na susretu s Barrosom potvrđene su ocjene s posljednjeg sastanka u Bruxellesu, prije tjedan dana, rekao je premijer Sanader i dodao kako je izvijestio Barrosa o novim koracima koje poduzima Hrvatska te da se s optimizmom može gledati na nastavak pristupnih pregovora s Bruxellesom.

Post je objavljen 23.09.2008. u 12:32 sati.