Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Karamel pita

Image and video hosting by TinyPic


Tijesto
500 g brašna
125 g hladnog margarina
180 g šećera
1 jaje
prstohvat soli
pola čajne žlice sode

Krema
200 g karamela (bombona – mliječnih karamela, karamela s lješnjakom…)
12 žlica biljnog šlaga ili slatkog vrhnja
500 ml mlijeka
4 žlice brašna
50 g margarina sobne temperature

Preljev
200 ml vode
100 g šećera
50 g kakaa
200 g čokolade za kuhanje


Za tijesto, od navedenih sastojaka zamijesite tijesto, po potrebni dodajte malo kiselog vrhnja.
Tijesto oblikujte u kuglu i stavite na hladno, oko pola sata.

Tijesto podijelite na tri jednaka dijela.

Razvaljajte jedan dio u pravokutnik (otprilike 34 cm x 26 cm).
Lim za pečenje okrenite naopako i pobrašnite ga. Pomoću valjka za tijesto na njega premjestite razvaljano tijesto, nabockajte ga vilicom.

Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva 10-12 min (kad rubovi lagano požute, tijesto je pečeno; kora mora ostati bijela).
Ostavite pečenu koru da se oko 5 min hladi na limu, a onda ju možete premjestiti na pladanj ili drugi lim.

Na isti način pripremite i ispecite i ostale dvije kore.

Kore ostavite da se potpuno ohlade.


Za kremu, u lonac stavite neizmiksano slatko vrhnje ili biljni šlag i karamele. Zagrijavajte na laganoj vatri, miješajući, da se karamele otope i povežu sa šlagom/vrhnjem.

U neku posudu stavite brašno i polako ulijevajte mlijeko, miješajući pjenjačom da se na naprave grudice.
Ulijte mlijeko s brašnom u vruće, otopljene karamele i kuhajte na laganoj vatri da smjesa zakuha. Kad zakuha, prokuhajte oko 1 minutu i maknite s vatre.

Ostavite smjesu da se ohladi.
U mlačnu smjesu umiksajte izmiksani margarin sobne temperature. Slatkoća kupovnih karamela se razlikuje od proizvođača do proizvođača. Ako krema nije dovoljno slatka, dodajte šećer u prahu i dobro izmiksajte.


Na dno lima ili pladnja stavite jednu hladnu koru, premažite ju polovicom kreme, poklopite drugom korom, premažite ostatkom kreme i poklopite trećom korom. Lagano pritisnite.


Za preljev, u lonac stavite vodu i šećer, miješajte pjenjačom na srednjoj vatri da se šećer rastopi. Pojačajte vatru da tekućina zakuha i umiješajte kakao. Maknite s vatre i dodajte nasjeckanu čokoladu. Miješajte da se čokolada potpuno rastopi. Prelijte smjesu u posudu za miksanje i ostavite da se hladi oko 1 sat na sobnoj temperaturi.

Ovisno o kvaliteti čokolade odozgo se prilikom hlađenja smjese može stvoriti korica, ako se to dogodi, pjenjačom ju umiješajte u smjesu.
(Nemojte pretjerati s kakaaom jer će preljev biti gorak. Ako se to dogodi dodajte malo šećera u prahu.)


Nakon 1 sata, prelijte preljev po kolaču.

Ostavite kolač da stoji na sobnoj temperaturi oko 1 dan.


Umjesto karamel bombona, možete upotrijebiti šećer i napraviti klasični karamel.
Ispržite 1 čašu šećera i zalijte mlijekom pomiješanim s brašnom. Dalje je postupak isti kao što je gore navedeno.




Post je objavljen 19.09.2008. u 14:13 sati.