Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Gibanica od kokosa, višanja i oraha

Image and video hosting by TinyPic


Nadjev od kokosa
170 g kokosa
2-3 žlice šećera
80ak ml mlijeka
1 žlica ruma
1-2 žlice griza
50 g bijele čokolade za kuhanje

Nadjev od oraha
200 g oraha
oko 80 ml mlijeka
2-3 žlice šećera
1 žlica ruma

Nadjev od višanja
400 g višanja (može i 1 staklenka komopta)
1 prašak za puding od vanilije (ili maline, ili slatkog vrhnja…)
pola čajne žlice cimeta
150 ml vode (ili soka iz tetrapaka ili iz kompota)
3-4 žlice šećera

Tijesto
500 g brašna
1 čaša jogurta ili vrhnja
1 i pol paketić Dr Oetker Garant kvasca ili pola paketića suhog kvasca
pola praška za pecivo
1 jaje
prstohvat soli
pola čaše (od jogurta) ulja
pola čaše mlijeka


Za nadjev od kokosa, zakuhajte mlijeko i prelijte po kokosu pomiješanom sa svim ostalim sastojcima. Ako je zbog šećera smjesa previše gnjecava, umiješajte griz. Ostavite da se ohladi. U hladno umiješajte nasjeckanu čokoladu.

Za nadjev od oraha, zakuhajte mlijeko i prelijte po orasima pomiješanim sa svim ostalim sastojcima. Ostavite da se ohladi.

Za nadjev od višanja, višnje operite i izvadite im koštice. Ako koristite višnje iz komopta, ocijedite ih.
50 ml vode ili soka pomiješajte s praškom za puding, cimetom i šećerom.
U lonac stavite 150 ml vode i voće i ostavite da zakipi.
Ako koristite svježe voće, kad zakipi kuhajte ga 2 min na slaboj vatri pa tek onda umiješajte puding.
Ako koristite voće iz kompota, puding dodajte odmah kad smjesa vode i voća zakipi.
Kad smjesa ponovno zakuha, kuhajte 1 minutu i maknite s vatre. Ostavite da se ohladi.


Ako koristite suhi kvasac od svih sastojaka zamijesite dizano tijesto i ostavite ga na toplom da se digne. Kad se tijesto digne podijelite ga na dva dijela, razvaljajte... kako je dolje opisano.

Ako koristite Garant kvasac, u posudu stavite brašno, jogurt, prašak, kvasac, jaje, sol, ulje i hladno mlijeko. Miksajte svrdlastim nastavcima za dizana tijesta 2 min na najvećoj brzini.
Tijesto odmah podijelite na dva dijela i jedan dio razvaljajte u pravokutnik.

Zamislite da se taj pravokutnik sastoji od 3 jednake «trećine».
Na onu «trećinu» koja se nalazi u sredini stavite nadjeve uz rub te "trećine", sredinu ostavite praznu: uz jedan rub stavite polovicu nadjeva od kokosa, a uz drugi polovicu nadjev od oraha.
Image and video hosting by TinyPic

Jedan kraj tijesta, odnosno jednu «trećinu» prebacite preko oba nadjeva.
Drškom kuhače pritisnite u sredini tijesto tik uz oba nadjeva da između njih možete staviti polovicu nadjeva od višanja.
Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Preostalu «trećinu» tijesta prebacite preko svega.
Pritisnite dinji i gornji kraj da nadjev ne bi iscurio.
Image and video hosting by TinyPic

Gibanicu stavite u namašteni lim i premažite ju uljem. Nabockajte ju štapićem.
Na isti način napravite drugu gibanicu.

Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva da porumeni, 30-40 min.

Pečenu gibanicu premažite uljem i pokrijte kuhinjskom krpom, ostavite da se ohladi.

Image and video hosting by TinyPic


*Recept se temelji na receptu za Miliczinu Plitvičku štrudlu.




Post je objavljen 05.09.2008. u 11:43 sati.