Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/boric

Marketing

Sjecanje na genocid u BiH:GOVORI,DA SE NE ZABORAVI!

U Bosanski kulturni centar u Norrköpingu,23.avgusta,dosli su ljudi iz udruzenja svih bh.saveza,od Malmöa do Stockholma.Okupilo ih je sjecanje na genocid u BiH,sjecanje na Srebrenicu,Prijedor,Bijeljinu,Zvornik,Brcko...na zloglasne logore od Omarske i Manjace do Luke i Dretelja.
Mnogi od njih prosli su strasnu ratnu golgotu.Izdrzali i prezivjeli!Djeca njihova,rodjena ovdje,za tragiku svojih vezana su sjecanjem ranjenih dusa.Slusaju pricu i zajedno govore.Da se ne zaboravi!
"Dosli smo iz mrtvih-buducnosti radi",reci ce logoras Muharem Nezirevic,mucenik krajiskih"logora smrti".Svojim potresnim kazivanjem nije zelio nikog u srce da dira,ali je htio svakog malo da dotakne,da podstakne na sjecanje.
"U svakon nasem udruzenju u Svedskoj,u malom kutku",veli,"treba da stoji stalna izlozba s naslovom:Zbog toga smo ovdje!Pricajte logorasi,zapisujte svoje uspomene,imajte svoj kamen za plakanje,pa nek i drugi cuju sta ste prezivjeli..."
"Ne zaboravimo,ali cuvajmo svoje dostojanstvo,govorimo istinu,ali da iz nas ne izlazi govor mrznje",naglasice Seada Murtic.
Nizale su se na vrpci slike,recitali o drami Bosne,cuo se vapaj zrtve,krik majke,plac djece...
"Htjeli smo da o svemu tome izvucemo pricu iz sebe samih",objasnjava Mirsad Begovic,idejni zacetnik i realizator programa,u kome su svojim dostojanstvenim nastupom briljirali mladi,narocito plesna grupa djevojcica iz Värnama,sestre Amila i Amina Glavas iz Jönköpinga,te Lorena Nezirevic-Dobrijevic iz Stockholma za klavirom.
Pridruzili su im se i svedski ucenici-muzicari Franz-Jakob Rommel,Emma Hedlund,Jozefin Arevall i Julia Eriksson.Stariji su ih svesredno podrzali.A publika,u kojoj je uz ambasadora BiH u Svedskoj Darka Zeleniku bila i konzul Jasminka Ustamujic,muklom tisinom,na svoj nacin,ispunjavala je ovo dirljivo vece sjecanja.

Post je objavljen 30.08.2008. u 14:09 sati.