Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Koalicija protiv ruske agresije

Rusko gubljenje utjecaja u 14 bivših republika koje su s Rusijom tvorile SSSR dosiže svoj vrhunac. Osnažena i samouvjerena, Ruska Federacija za sada nema planova za ponavljanje gruzijskog pokusa. Ali, to je samo zasada. Mnogi se boje da će Kremlj svoju energiju usmjeriti prema Ukrajini. I sam šef diplomacije predsjedateljice EU-a Francuske Bernard Kouchner smatra da će se i Ukrajina naći u opasnosti. A Ukrajina također ima posebne veze s NATO-om preko Vijeća NATO-Ukrajina koje se sastalo 27. kolovoza.


Izaslanik Jelisejev u Bruxellesu
Izvor: NATO

Na sastanku je svoje utiske dao zamjenik ministra vanjskih poslova i posebni izaslanik Ukrajine u Gruziji Konstjantin Jelisejev. Nakon svog posjeta u Bruxellesu je izrazio duboku zabrinutost stanjem u Gruziji i spremnost na doprinos rješavanju sukoba. Ukrajina je u potpunosti prihvatila Izjavu NATO ministara vanjskih poslova koja osuđuje Rusiju zbog napada na Gruziju, kao i osudu priznanja odmetnutih pokrajina Južne Osetije i Abhazije od strane Sjevernoatlantskog vijeća.

Kouchnerovu zabrinutost oko mogućnosti da Ukrajina bude slijedeća na ruskom popisu za odstrel dijele i njegovi kolege. Britanski ministar vanjskih poslova David Milinand otputovao je u Kijev gdje je prema njegovim riječima stvorena «koalicija protiv ruske agresije». No sam razgovor s pro-europskim Viktorom Juščenkom iz vida gubi činjenicu da je dvije trećine Ukrajinaca protiv ulaska zemlje u NATO i da, na kraju krajeva, ruska agresija možda neće ni biti potrebna. No, Rusija ovdje ima prostor za igranje drugačije igre; zemlju sa slabim predsjednikom i visoko fragmentiranim parlamentom treba samo malo jače pogurnuti pa da se na vlast vrati stara pro-ruska struja kakva je bila za vrijeme predsjednika Kučme. To Europska unija neće dozvoliti, a Kouchner iz istog razloga želi stvoriti koaliciju za obranu Ukrajine.

Posjet Jelisejeva NATO-u možda jest posjet predstavnika slabog predsjednika kojeg bi većina Ukrajinaca htjela vidjeti izvan predsjedničke palače. Ali, isto tako je to posjet predstavnika zemlje koja ne želi vidjeti opet ruske tenkove na svom teritoriju. Ovaj put su NATO i EU spremni. Čekamo iznenađenje iz Kremlja.


Post je objavljen 28.08.2008. u 15:20 sati.