Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dvdesamobor

Marketing

50 godina vatrogastva u Klokočevcu

Zavijorio vatrogasni barjak

U subotu, 23. kolovoza, je bilo živo u mjestu Klokočevec, jer su pristigli brojni gosti, a i svi mještani uključili su se u svečanost obilježavanja 50. obljetnice osnivanja DVD-a Klokočevec.

opis slike

U ime Grada Samobora kao pokrovitelja svečanosti pristigli su pročelnik Ureda za gospodarstvo Željko Radovanić, predstavnik Hrvatske vatrogasne zajednice i zapovjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Vladimir Domin ml., predstavnici Vatrogasne zajednice grada Samobora, tajnik Boris Bogolin i Martin Skendrović, predstavnici DVD-a Samobor, Bregana, Rude, Bobovica, Cerje, Otok, Vrbovec, Pavučnjak, Veliki Lipovec, Sveta Nedelja, Strmec, Kerestinec, DVD Zdenci, GPD Obrežje, predsjednica Mjesnog odbora Mirjana Kovačić, NK Klokočevec te mještani i mještanke u samoborskim narodnim nošnjama.
U povorci uz pratnju Gradske glazbe, vatrogasci, mještanke u narodnim nošnjama i ostali gosti prošli su selom i otišli u crkvu sv. Ivana Krstitelja u Lugu Samoborskom. Tamo je župnik vlč. Damir Bačun održao prigodnu svečanost posvete nove vatrogasne zastave. Nakon obreda, zastavu je u ime pokrovitelja i darovatelja Grada Samobora uručio pročelnik Ureda za gospodarstvo Željko Radovanić te je, kao kum, privezao na koplje spomen traku. Zastavu je primio Vid Vrbančić u ime članova DVD-a i predao zapovjedniku Krešimiru Kovačiću.
Svečana skupština je održana u mjesnom lokalu Šarm. Prema protokolu vodio ju je predsjednik Stjepan Celižić.
Na početku su izvedene državna i vatrogasna himna te odana počast preminulim članovima i vatrogascima stradalima na Kornatima. O povijesnom putu DVD Klokočevec je prigodnim riječima izvijestio tajnik Dragutin Bošnjak. Incijator osnivanja DVD Klokočevec bio je Mirko Plaščević, a isto je osnovano početkom kolovoza 1958. godine. Inicijativu su odmah pomogli Drago Blazinić, Vid Komerički i Mijo Kovačić. Već 10. kolovoza 1958. održan je sastanak u dvorištu Vida Ocvirka, na kojem su bila nazočna 42 mještana. Sastanak je otvorio Vid Komerički, koji je obrazložio potrebu osnivanja dobrovoljnog vatrogasnog društva u selu. Izabran je inicijativni odbor koji je imao zadatak pripremiti osnivačku skupštinu, koja je i održana 23. kolovoza 1958. Tako ozbiljan pristup pratili su i predstavnici Općine Samobor te se aktivno uključili u aktivnosti osnivanja DVD-a. Na osnivačku skupštinu pristigli su Stjepan Tkalčić, zapovjednik odreda Samobor, Drago Kalin, tajnik DVD-a Samobor, Ivica Mazić ispred Odjela unutrašnjih poslova, Alojz Novosel, voditelj poslova PAZ-a (današnja Civilna zaštita) i vatrogastva ispostave Samobor te Vlado Domin, ađutant DVD-a Samobor. Na skupštini je izabrano i rukovodstvo: Upravni odbor DVD-a - predsjednik Vid Komerički, zapovjednik Mirko Plaščević, zamjenik zapovjednika Ivan Vrbančić, tajnik Drago Blazinčić, blagajnik Rudolf Komerički, spremištar Juraj Sokolović, članovi Josip Jordan, Juraj Vrbančić i vodnici vodova Drago Celižić i Ivan Sokolović, a u Nadzorni odbor su izabrani Mijo Kovačić, Stjepan Tušin i Stjepan Bošnjak.
Puni entuzijazma članovi su se osposobljavali za gašenje požara i djelovanja pri čestim poplavama rijeke Save i njezinih gorskih potoka. Već 1958. i 1959. godine nabavljene su vatrogasne uniforme. Zaslugom Stjepana Penića od vojske je nabavljena autocisterna s pumpom, što je dalo novi poticaj aktivnostima članova. Problem nedostatka vlastitog prostora se rješava 1967. godine dodjelom zemljišta za izgradnju vatrogasnog doma. Neodgovarajuću lokaciju DVD zamjenjuje s Poljoprivrednom zadrugom Jednakost 1968. godine, gdje je i izgrađen vatrogasni dom. Niz problema prati DVD u ostvarenju gradnje, tako da se s prvim radovima kreće tek 1973. godine. Nedostatak sredstava koči brže ostvarenje pa se 1975. godine u Mjesnom odboru Klokočevec raspisuje referendum za mjesni samodoprinos za izgradnju vatrogasnog doma. U gradnju vatrogasnog doma aktivno se uključuje i Vatrogasni fond općine Samobor, dodijelivši 1975. značajna sredstva za gradnju doma. Da bi se radovi priveli kraju, u investiciju se uključuje i trgovačko društvo Slavija – Samoborski magazin, koje je zainteresirano za lokale za trgovinu i ugostiteljski objekt. Zajedničkim ulaganjima konačno je 1981. godine dovršen i na svečan način predan na korištenje. Vlastite prostorije podigle su aktivnost vatrogasaca, a k tome Vatrogasni savez općine Samobor dodjeljuje polovni vatrogasni kombi i nedostajuću opremu kojom se popunilo vatrogasno spremište.
Slijedi devet uspješnih godina djelovanja na svim razinama i sudjelovanja, ne samo u intrevencijama na području grada nego i izvan Samobora. Organiziraju se vatrogasna natjecanja, sudjeluje na natjecanjima kod drugih društava i doškoluju članovi za viša vatrogasna zvanja. 1990. godine pojedini članovi odlaze u Hrvatsku vojsku i sudjeluju u Domovinskom ratu. Vatrogasni dom je sjedište Narodne zaštite, a kasnije i spremište i sjedište Hrvatske vojske. U tijeku Domovinskog rata dom prelazi u vlasništvo Grada Samobora. VZG Samobor dodjeljuje polovni TAM kombi, koji nakon nekoliko godina postaje neupotreblijv pa se prodaje.
Uz niz poteškoća, uspona i padova, DVD Klokočevec uspješno djeluje 50 godina. Očekuje se da mladi nastave tradiciju vatrogastva u Klokočevcu.
Na kraju svečane skupštine u ime pokrovitelja proslave, Grada Samobora, govorio je Željko Radovanić. Čestitajući veliki jubilej obećao je pomoć pri nabavi vozila i druge vatrogasne opreme. Vladimir Domin, predstavnik Hrvatske vatrogasne zajednice i Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije je uručio vatrogasnu spomenicu za 50 godina aktivnog rada u DVD Klokočevec Vidu Cvitiću te brončana odlikovanja za požrtvovnost Stjepanu Celižiću, Dragutinu Bošnjaku, Krešimiru Kovačiću i Josipu Komeričkom. Tajnik VZG Samobor Boris Bogolin je uručio pismeno priznanje za 50. obljetnicu DVD-u Klokočevec, a bronačane medalje Silviju Komeričkom, Ivici Rešetaru i Vidu Vrbančiću.
Predsjednik DVD-a Klokočevec Stjepan Celižić je uručio zahvalnice pojedincima i članovima DVD-a te se zahavalio svima koji su uveličali svečanost i pomogli na bilo koji način.
Antun Bogolin
Fotografije: Boris Debogović

Preneseno sa: Glasnik Samobora i Svete nedelje

Post je objavljen 27.08.2008. u 12:26 sati.