Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/bespelj

Marketing

Sofra

U postu gdje sam opisivala kako se radi «Pita od juka» spominjala sam sofru-niski okrugli stol koji se koristio za razvijanje tijesta. U još davnija vremena smijeh (prije mog vremena) sofra se koristila i za jedenje-svi bi posjedali okolo na pod ili na niske drvene stolice (skemlije smijeh).
Za vrijeme moje nedavne posjete Bešpelju, išla sam okolo po selu i raspitivala se za sofru da ju mogu uslikati. Naći sofru i nije bilo tako jednostavno.
Našla sam na dva mjesta sofru - bačenu i zaboravljenu u štali. Jedino kod jedne starije bake koja živi sama sofra je i dan danas u upotrebi.

Dok sam razmišljala kakvom pričom da popratim ove slike sofri, nisam niti slutila da je taj, nekad vrlo koristan i svakodnevan, a danas gotovo zaboravljen predmet opjevan i u pjesmi yes

Naime dok sam u Bistrici u posjeti kod sestre bila u trgovini, slučajno sam ugledala novine sa nošnjom na naslovnoj stranici (i o nošnji ću jednom pisati, ali ovaj put nisam uspjela fotografirati tuzan).
Bio je to Vjesnik franjevačkog samostana Sv. Luke. Naravno da sam ga kupila. Uz Vjesnik sam kao prilog dobila knjižicu-Izabrane pjesme Slavka Jelice. Kako stoji u predgovoru radi se o jajačkom "pjesniku, kroničaru, amateru".
O samom Jelici više u nekom budućem postu-sigurno ću u iduće postove uključiti mnoge pjesme iz ove male pjesmarice, jer govore o onome o čemu sam već pisala ili o onome o čemu sam planirala pisati.

SOFRA
Neki od nas
Ni u kući ni u školi
Nisu za sofru
Nikad ni čuli

Sofra je niski okrugli stol
Za kojim čeljad sjede
Na kojoj domaćica kuha jelo
I za kojom domaćica kuha jelo
I za kojom se jede

Svi jedu iz jedne posude
Ali je onaj jadan
Koji sporo jede
Pa ostane gladan

Prije jela
Svi se krste da bi se domaćin bogu
Pomolio
Koji je bog ovo jelo stvorio
Taj i blagoslovio

Kada se jelo završi
Bogu se zahvali:
'Fala ti Bože na ovom daru
Koji smo tvojom darežljivošću
Blagovali.


Pjesma me oduševila jer je u njoj opisano točno onako kako se i kod nas u kući jelo, tako da bi moja priča ovdje bila suvišna smijeh

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Bit će i pite u idućem postu yes….obećajem. smijeh njami


Post je objavljen 26.08.2008. u 21:09 sati.