Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

U Gruziju doplovio američki brod s humanitarnom pomoći

Američki razarač USS Mc Faul, s teretom humanitarne pomoći, doplovio je u nedjelju u Batumi na jugozapadu Gruzije.

Ratni brod nalazi se na nekoliko stotina metara od luke Batumi koja tehnički ne može primiti plovila te veličine, objasnio je Valerian Imnaišvili, kapetan lučke uprave.

Isplovivši u srijedu navečer s Krete, razarač dužine 154 metara u petak je prošao kroz turske tjesnace Bospor i Dardanele u pravcu Crnog mora i gruzijskih obala.

U Gruziji bi mu se trebala pridružiti još dva plovila američke mornarice, brod Dallas, te krajem kolovoza USS Mount Whitney, admiralski brod VI. američke flote.

Brodovi će dopremiti tisuće pokrivača, dječju hranu kao i higijenske potrepštine, priopćeno je iz američkog State Departmenta.

Rusija je u subotu optužila NATO da se isporukama humanitarne pomoći Gruziji koristi kao izlikom kako bi okupio dodatne pomorske snage na Crnom moru.

NATO je objavio kako počinje "rutinske vježbe" u Crnom moru koje uključuje američke, njemačke, španjolske i poljske brodove, čime je u petak izazvao žestoki prosvjed ruskog glavnog stožera iako se za vježbe znalo prije rusko-gruzijskog sukoba.

"To su posjeti lukama i rutinske vježbe planirane već odavno", prije 18 mjeseci, kazala je u ime NATO-a Carmen Romero.

Post je objavljen 24.08.2008. u 14:57 sati.