Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Priopćenje predsjednika Mesića o zbivanjima u Gruziji

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, s iznimnom pozornošću prati zbivanja u Gruziji, kao i reperkusije tih zbivanja na široj međunarodnoj sceni. Predsjednik ponavlja svoje načelno stajalište o potrebi prekidanja svih vojnih operacija i vraćanju na put traženja političkoga rješenja te u tome kontekstu u potpunosti podržava sporazum u šest točaka što su ga postigli predsjednici Rusije i Francuske, Medvedev i Sarkozy, pozivajući na njegovu potpunu i dosljednu primjenu priopćeno je iz Ureda Predsjednika Republike.

Predsjednik Mesić smatra kako je u ovome trenutku bitno izbjeći – na svim stranama – bilo kakve poteze koji bi vodili prema daljem zaoštravanju. Optužbe i protuoptužbe ne vode ničemu, a umjesto prekidanja kontakata trebalo bi raditi na njihovome intenziviranju, kako bi se u izravnom dijalogu obnovilo narušeno povjerenje i stvari vratilo na teren političkih pregovora, navodi se u priopćenju.

U današnjem svijetu obnavljanje hladnoga rata ne samo da nije moguće, nego nije ni zamislivo, pa su neutemeljene i sve usporedbe sadašnjega zaoštravanja s događajima iz vremena blokovske konfrontacije. Ipak, predsjednik Republike Hrvatske upozorava da određene tendencije koje vode prema novim podjelama ne odgovaraju duhu vremena u kojemu živimo i naglašava da se globalni problemi s kojima smo svi suočeni, od terorizma, preko nerazvijenosti, pa do klimatskih promjena i njihovih posljedica, mogu rješavati samo kroz suradnju svih subjekata međunarodne politike, navodi se na kraju priopćenja.

Post je objavljen 21.08.2008. u 19:47 sati.