Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

Samo u Hrvatskoj, sudac koji sudi bez da zna kome i što sudi

Opravdanje suca Srđana Šimca, predsjednika Visokoga trgovačkog suda, još je gore - čak daleko gore - od krivnje koja mu se pripisuje.

Podsjetimo: Šimcu predbacuju da je prije dvije godine, dok je bio član tročlanoga sudskog vijeća, sudio u slučaju tvrtke svoga oca i brata, te je tako bio u bjelodanome sukobu interesa.

Sučevo opravdanje zvuči nevjerojatno, odnosno bilo bi nevjerojatno u iole normalnoj zemlji, s normalnim pravosuđem.

Kako smo čuli na televiziji i pročitali u novinama, sudac Šimac kaže da je samo slušao izvijest suca izvjestitelja, da nije čuo naziv tvrtke u kojoj je i njegovo prezime, da nije uopće shvatio da je u sukobu interesa, a ionako se sudilo o 26.000 kuna (pa bismo morali valjda zaključiti da je to iznos oko kojega se ne treba truditi, jer što je to, valjda pišiva godišnja mirovina pišiva građanina).

I još kaže da to što (ni)je učinio nije ništa loše, nego ga “netko” želi diskreditirati.

Ako su sučeve riječi točno prenesene odnosno interpretirane, onda je upravo on diskreditirao i Visoki trgovački sud i ministricu Anu Lovrin koja ga je imenovala za predsjednika, dakle za pravosudnog dužnosnika koji ne samo sudi, nego i određuje metodologiju suđenja.

Sam sudac Šimac se eto brani da je sudio ofrlje, napamet, ne provjeravajući spis, ne znajući tko su stranke u postupku, prihvaćajući zdravo za gotovo ono što tvrdi sudac izvjestitelj (čiju dobronamjernost ovim ne dovodimo u pitanje).

Takvim pukim i neupitnim pristajanjem rasprava se svodi na referat a sudac izvjestitelj pretvara u monokratskog suca, što bi moglo biti legalno i legitimno kad bi zakonodavac tako odredio.

Ali ako je zakonodavac odredio da u takvim predmetima sudi tročlano vijeće, jasno je da je sudac Šimac sudio gazeći duh zakona. On je pritom mogao potpisati i najpravedniju presudu, ali očito je da je to moglo biti posve slučajno, jer niti je znao kome sudi ni zašto sudi (ako vjerujemo njegovu opravdanju).

Takva aljkavca ne bih htio za odvjetnika, kamoli za suca - a Sanaderova ministrica ga je htjela i svima nama stavila za predsjednika Visokoga trgovačkog suda.

Inoslav Bešker


Tekst u cijelosti prenesen s www.jutarnji.hr

Post je objavljen 21.08.2008. u 15:31 sati.