Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Gruzija i dalje poprište vojnih akcija Rusije

Usprkos brojnim obećanjima službene Moskve o povlačenju ruskih vojnih snaga iz Gruzije informacije sa terena koje dojavljuju novinari govore uglavnom suprotno. Tako novinar agencije France Presse izvještava o kretanju konvoja ruskih tenkova iz grada Gorija prema glavnom gradu Tbilisiju.

Službena Moskva demantirala je ovu informaciju. Međutim kako je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov prethodno demantirao i ulazak u grad Goriju za koji se pokazalo kako su ga ruske snage nepobitno zauzele takvi demantiji nemaju više nikakvog kredibiliteta.

U ovome trenutku teško je prognozirati kako će se situacija u Gruziji dalje razvijati, sve opcije su definitivno otvorene. Ipak izjave bivšeg njemačkog premijera Gerharda Schroedera sada predsjednika njemačko-ruskog konzorcija koji gradi veliki plinovod ispod Baltičkog mora, kako do povratka na status quo ante "ne dolazi u obzir" ne navode na brzo rješenje cjelokupne situacije. U svojoj izjavi bivši njemački premijer također poziva EU na strateško povezivanje s Moskvom, ali i za cijeli sukob u Gruziji proziva prozapadnu vlast u Tbilisiju.

S druge strane američki predsjednik George W. Bush optužio je Rusiju da "tiranizira i zastrašuje" Gruziju, istaknuvši da je narod te bivše sovjetske republike izabrao slobodu te da ga Amerika "neće odbaciti".

Pripremajući se za odlazak na svoj ranč u Teksasu, Bush je u petak obećao da će ostati u kontaktu s ministrom obrane Robertom Gatesom i državnom tajnicom Condoleezzom Rice u vezi sukoba Moskve i Tbilisija oko separatističkih regija Južne Osetije i Abhazije.

"Tiraniziranje i zastrašivanje nisu prihvatljivi načini vođenja vanjske politike u 21. stoljeću", rekao je.

Potvrdio je i raniju Gatesovu tvrdnju da je ponašanje Moskve u Gruziji naštetilo njezinim odnosima s Washingtonom i njegovim zapadnim saveznicima.

NATO za utorak sazvao izvanrednu sjednicu o Rusiji

Ministri vanjskih poslova zemalja NATO-a u utorak će raspravljati o "posljedicama ruske agresije" u Gruziji na izvanrednoj sjednici u Bruxellesu, doznaje se od američkog State Departmenta.

Američka državna tajnica Condoleezza Rice rekla je da će NATO "raspravljati o posljedicama ruske agresije", objavio je glasnogovornik State Departmenta Robert Wood.

Ruske snage su 8. kolovoza ušle u Gruziju, nakon što je Tbilisi dan prije započeo ofenzivu za preuzimanje nadzora nad Južnom Osetijom, separatističkom republikom bliskom Moskvi.

NATO je sazvao izvanrednu sjednicu u Bruxellesu na zahtjev Washingtona. "Saveznici NATO-a će u utorak razgovarati o odnosima s Rusijom", rekao je Wood.

Odgovarajući na pitanje hoće li Washington preispitati članstvo Rusije u međunarodnim ustanovama i njezin mogući ulazak u WTO (Svjetsku trgovačku organizaciju) Wood je kazao da će SAD "na temelju ponašanja Rusije odlučiti je li Moskva ozbiljan partner tih ustanova ili nije".

"Ponašanje Rusije je povod za zabrinutost i saveznici će o tomu u utorak razgovarati u Bruxellesu", dodao je Wood.

Članice NATO-a su u utorak na susretu veleposlanika u Bruxellesu osudile rusku "pretjeranu i nesrazmjernu uporabu sile".

Glavni tajnik saveza Jaap de Hoop Scheffer pojasnio je kasnije novinarima da NATO nije promijenio stajalište o zahtjevu Gruzije za ulazak u NATO. "Gruzija je cijenjeni partner i prijatelj i jednom će biti članica saveza", kazao je.

Post je objavljen 16.08.2008. u 13:12 sati.