Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

NATO poziva Rusiju na poštivanje sporazuma i povlačenje iz Gruzije

NATO-a je danas pozvao Rusiju na poštivanje mirovnog sporazuma s Gruzijom i na povlačenje vojnika iz te zemlje, ali su članice NATO-a ipak bile suzdržane glede američkog zahtjeva da Savez razmotri suspenziju redovitih ministarskih sastanaka s Moskvom.

Izvanredni sastanak ministara vanjskih poslova NATO-a, na kojemu prvi put sudjeluje i hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković, počeo je u Bruxellesu danas ujutro bez znakova ruskog povlačenja iz Gruzije unatoč izjavi Moskve da je postupno povlačenje u tijeku.

Britanski ministar vanjskih poslova David Miliband rekao je da je prioritet sastanka dati potporu Gruziji i osigurati da se Rusija pridržava sporazuma o okončanju sukoba.

"Rusija treba poštivati obveze koje je preuzeo predsjednik (Dmitrij) Medvedev... Sila ne može biti temelj za nove demarkacijske linije oko Rusije", kazao je Miliband novinarima prije sastanka.

Međutim, on je bio oprezan glede američkog poziva NATO-u da razmotri suspenziju redovnih ministarskih sastanaka s Rusijom.

"Ja ne vjerujem da je izoliranje Rusije pravi odgovor na njezino loše ponašanje. Mislim da je pravi odgovor praktičan angažman", kazao je.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier rekao je da je NATO-ov angažman u toj regiji "vrlo ograničen". Nizozemski ministar vanjskih poslova Maxime Verhagen izjavio je da ne podržava prekid kontakata s Rusijom, ali da NATO treba poslati snažnu poruku Moskvi.

Post je objavljen 19.08.2008. u 13:04 sati.