Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/morganarealm

Marketing

A DI JE BOŽICA..?

Izložbom u Prirodoslovnom muzeju u Beču obilježava se 100 godina od otkrića Willendorfske Venere, malene statue žene nastale prije 25.000 godina Arheolozi su je pronašli 1908. na obali Dunava u gradiću Willendorf, po kojemu je i dobila ime, a slične su figurice pronađene na tlu Francuske, Rusije, Slovačke i Češke. Svi pronađeni primjerci prikazuju golu ženu bez lica i izrazito naglašenih oblina - bujnih grudi, nabreknuta trbuha i istaknutog spolovila - a na ponos Austrijanaca, upravo je Venera iz Willendorfa najbujnija i najbolje očuvana.


Još uvik ne znamo svrhu tih figurica koje su oblikovali lovci u paleolitiku. Postoje pretpostavke da su to talismani, predmeti povezani s obredima rođenja, darovi posvećeni plodnosti, ili idoli koji simboliziraju božicu – možda praiskonsku Majku Zemlju? Često nailazimo na tvrdnje da je štovanje «božice – majke» bilo iskonska univerzalna religija. Mnoge feministice volile bi da je to istina, ali pitam se di i kada se pojavila ideja božice i zašto je obavijena mistikom i maglom zaborava?

Izvrstan primjer brojnih arhetipskih prikaza je 7000 godina stara skulptura žene koja sidi na prijestolju i mazi dvije velike mačke, a potječe iz Turske. Takav prikaz gospodarice životinja pojavljuje se širom Bliskog istoka. Jedan od prvih hramova posvećen sličnome utjelovljenju božanskog majčinstva pronađen je na Malti.
Photobucket

«Božica – majka» Inanna javlja se u mezopotamskim tekstovima iz 2. tisućljeća p. K. Egipatska mitologija puna je ženskih bogova. Ko još nije čuo za Izidu, sestru i ženu moćnog Ozirisa? Grčka verzija ove božice je Demetra, a Rimski Cerera. A sitimo se i Zmijske božice s Krete.

Najviše me fascinira činjenica da se božica u biti prikazuje na identičan način u kulturama koje nisu bile ni na koji način povezane. Isto stilizirano tilo nalazimo u umjetnosti Indijanaca i Aborogina!
Grci i Rimljani štovali su masu božica. Njihova imena danas su stvar opće kulture. Od indoeruropskih religija najviše božica imala je nordijska mitologija. Hinduizam ima nekoliko božica, ali brate mili, kod njih ima i dvospolnih božanstava.«Zabranjena arheologija» postavlja 2 teorije: kult božice uništili su muškarci koji su preuzeli nadzor nad religijom; ili je kult prisvojilo kršćanstvo u kojem se donekle očuvao kroz štovanje Bogorodice – Djevice Marije. Dakle, već prema samom svom imenu, ona je ta koja donosi Boga na svit, ona je ta koja, poput umjetnika, ono vječno stavlja u konkretan oblik. Bogovi dolaze na svijet putem žene koja je u izravnom dodiru s vječnom silom života.
Tako je u vrimenu gotike došlo do jednog od najlipših slavlja božice od staroga vijeka. Mnoštvo crkava iz toga razdoblja nosilo je naziv Notre-Dame, a to znači "Naša Majka Crkva".

Muško načelo moći i sveopće konkurentske borbe dovelo je svit na rub rata, do velike bijede i gladi koja vlada u zemljama Trećeg svita, ali i u mnogim razvijenim državama. Zbog muških bogova već stoljećima se vode bespoštedni, krvavi ratovi, a načelo " ljubi bližnjeg svoga " postalo je tek puka fraza, do koje nitko više ne drži.
Ako je božica simbol potisnutog ženskog načela prirode i skladnog života, onda je današnjem svitu božica jaaako potribna!Post je objavljen 14.08.2008. u 22:24 sati.