Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/diavola

Marketing

Kotli, 220 milja eura kuća, Aleja glagoljaša

Evo i posljednjeg posta o mom ovoljetnom provodu u Istri... što reći nego fantazija... stvarno sam uvijek uživala u Istri i uvijek si mislim koliko još toga ima za okrivati... Istra pruža sve za pravi aktivan odmor!


Pogled na Roč...

Photobucket



Usput, zadnji smo dan na moje inzistiranje otišli do jezera Butoniga. Meni stvarno nitko nije rekao da je to UMJETNO jezero. O ne, prvo smo ga JEDVA našli, a onda kad smo ga, konačno, registrirali u daljini skužimo da je umjetno. Hehe... a ja se napela tamo otići i okupati! Svašta!


Photobucket



Konkretno, za posljednji post odabrala sam poznatu Aleju glagoljaša, cesta je to koja spaja Hum i Roč na simboličan način. Uz cestu su postavljeni posebni spomenici u čast činjenice da je u ovom području u ono neko doba bilo središte glagoljaške pismenosti na ovim područjima.



Photobucket



Osim što smo se zaustavljali duž Aleje, otišli smo taj puta i do tajanstvenog mjesta Kotli, o kojem ću nešto više dalje u postu...

Glagoljica je prvotno sadržavala 38 slova i maksimalno je odgovarala slavenskom fonološkom sustavu. Ona je bila i brojevno pismo. Svaki je znak, slovo, označavao i brojnu vrijednost. K nama je glagoljica došla vrlo rano. Najveći dio hrvatske srednjovjekovne knjževnosti napisan je i sačuvan na glagoljskom pismu koje se smatra nacionalnim pismom Hrvata.



Evo par detalja s Aleje glagoljaša... (Šteta da nije bilo teksta na stranim jezicima za strance.)




Stol Sv. Ćirila i Metoda - kameni okrugli stol postavljen na tri noge na čijem obodu piše glagoljicom, latinicom i ćirilicom "Stol Konstantina Kirila i Metoda".


Photobucket


"Glagoljica je prvo slavensko pismo koje je izumio Konstantin Ćiril. Na tom pismu bile su napisane prve slavenske knjige. To je stilizirano, na poseban način uređeno pismo, koje oblicima slova nije slično nijednom europskom ni azijskom pismu.




Katedra Klimenta Ohridskog postavljena je ispod jednog hrasta. Sastoji se od kamenog stola i nekoliko kamenih stolaca-blokova postavljenih okolo. Uspomena je to na prvo slavensko svuečilište koje je osnovao sv. Kliment.


Photobucket



Evo za Bugenviliju hehe...


Photobucket



Photobucket


Aleja glagoljaša je spomen-područje dugo 7 km, osmišljeno i realizirano 1977. godine. Posvećeno je glagoljašima, učenicima i nastavljačima književne, prosvjetne i civilizacijske djelatnosti Konstantina Ćirila i Metoda, slavenskih apostola i prosvjetitelja. ALeja glagoljaša sastoji se od 11 obilježja koja označavaju razvojni put i povijesnu ukorijenjenost glagoljice među Hrvatima, posebno u Istri.






A evo što je s mjestom Kotli. Dakle, mjesto je kao iz bajke... poznato je po mlinu koji se tamo nalazi i rijeci Mirni... U mjestu ima samo 15 kuća i jedno je od najatrakivnijih sela središnje Istre. U povijesti, Kotli su bili ekonomski najjače selo u okolici Huma. Nakon Drugog svjetskog rata krenule su migracije iz Kotli. Na prošlom popisu stanovništva samo je jedna osoba registrirana da tamo živi. Od 1994. godine radi se na očuvanju i obnovi ovog posebnog mjesta.


Photobucket



Nizak je vodostaj pa se komotno može hodati po koritu rijeke.

Photobucket



Photobucket



Photobucket



Photobucket



Ribice.


Photobucket



Photobucket



Samo je selo, čini se, potpuno napušteno, ali se renovira. Ima par kuća, a neke od njih su, gotovo pa u cijelosti obnovljene, dok se dio tek planira obnoviti. Očito su vlasnici skužili vrijednosti eko-turizma i kuća po unutrašnjosti Istre. Kako god, evo par fotografija čisto da probam dočarati ljepotu tog mjesta.


Photobucket



A pogledajte ovu fantaziju! Ostala sam zatečena! Pa to ovako ruševno izgleda premoćno, a kamoli još da se sredi! I tko je to tako fantastično smislio. A ono negdje duboko u Istri, neko malo selo i gle ljepote!


Photobucket



Ova me kuća totalno fascinirala.


Photobucket



Photobucket



Kao oči u zidu...


Photobucket


I, evo, konačno kuća iz naslova posta. Vrijedi 220,000 eura i na tržištu je za prodaju. Navodno ima sve živo unutra. Mene stvarno zanima tko bi kupio ovu kuću. Koliko god je lijep ovaj dio, Kotli su, ipak, pusto selo, Bogu iza nogu, bez ikakvih sadržaja, okolo šipražje. Bi li netko stvarno dolazio tu kad bi već i iskeširao 200 milja eura? Hm... baš smo raspredali što raditi s ovom kućom kad je kupite. Jel' bi vam netko ovdje dolazio u goste? Ne znam... Usput, čak sam našla na netu i oglas za tu kuću.


Photobucket


Ako vas zanima ovaj post, možda će vas zanimati i ostali postovi sa skitanja po Istri tih dana: potražite ih pod rednim brojevima 106.-114. u lijevom stupcu bloga.

Post je objavljen 16.08.2008. u 09:06 sati.