Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/boric

Marketing

Prof.dr.Vojislav"Ko ce na mene!?"Seselj,Seki The Legend,CETNICKI VOJVODA-SVE DOK JE U SRBIJI TOLIKO BUDALA,JA NE MORAM DA BRINEM ZA SVOJU POLITICKU KARIJERU!

SESELJEV POKOJNI"VELIKI BRAT"MILOSEVIC-UZIVO!

HASKO SUDJENJE LIDERU RADIKALNE PARTIJE SRBIJE,CETNICKOM VOJVODI VOJISLAVU SESELJU,KOJE POSLJEDNJIH MJESECI SVAKODNEVNO PRENOSI DRZAVNA TELEVIZIJA SRBIJE,PRERASLO JE U SVOJEVRSNI MEDIJSKI SPEKTAKL,NAJGLEDANIJI PONOCNI REALITY SHOW NA BALKANU;ALI,STA SE DESAVA IZVAN KULISA HASKE SUDNICE

Sudjenje VOJISLAVU SESELJU pred Haskim tribunalom prekinuto je 23.jula,a nastavice se 27.augusta.U postupku protiv Seselja do sada je ispitano 35 od planiranih stotinjak svjedoka,a njegovo ponasanje od samog pocetka u Tribunalu bilo je obiljezeno neprimjerenim,prostackim,vulgarnim ispadima.Seselja u Tribunalu tretiraju kao najveceg skandal majstora,jer gotovo da ne protekne sedmica a da on u haskoj sudnici ne napravi poneki skandal.
PRITISAK NA SVJEDOKE
Cetnicki vojvoda ne propusta priliku da naglasi da se on brani sam,i tako dokazuje svoje vitestvo pred mocnom medjunarodnom zajednicom.
Stvari,medjutim,u praksi izgledaju mnogo drugacije:Seseljev tim u Srbiji ima 31 clana i svi su pripadnici Srpske radikalne stranke.
Inace,u Srbiji je javna tajna da su veze Srpske radikalne stranke i nekadasnje Drzavne bezbjednosti,danasnje Bezbedonosno-informativne agencije(BIA)duboke i razgranate.Upuceni tvrde da je ova stranka svojevremeno i stvorena kao politicko krilo DB-a Srbije,kao i da je Seseljevom timu odbrane u posljednjih nekoliko godina na usluzi stajao RADE BULATOVIC,nedavno smijenjeni sef ove sluzbe.
ZORAN KRASIC,sef Seseljevog pravnog tima za odbranu,tvrdi da je Seselj nevin i da u pritvoru U Scheveningenu sjedi kao"politicki zatvorenik".Seseljevi pravnici koji mu pomazu u odbrani,medju kojima je i ALEKSANDAR VUCIC,generalni sekretar SRS-a,sakupili su ogroman broj dokumenata i iskaza svjedoka.Medjutim,njihove zakulisne radnje svode se na ucjene i sistematsko zastrasivanje svjedoka.
Zoran Krasic priznao je da je tim odbrane dobio pravo od sekretarijata Tribunala u Haagu da moze preuzeti dokumentaciju koje je Tuzilastvo dostavilo Vojislavu Seselju na osnovu koje mogu da"dokuce"ko su svjedoci odbrane.
"KADA SMO UZELI DOKUMENTACIJU,PRVI PUT SMO BILI U PRILICI DA VIDIMO NA KOJE OKOLNOSTI SU NEKI SVEDOCI DAVALI IZJAVE.ODMAH DA BUDE JASNO,SVE IZJAVE SU SA ZATAMNJENIM DELOVIMA,KOJI SE ODNOSE NA OSNOVNE BIOGRAFSKE PODATKE O TIM LICIMA,ALI NISU ZATAMNJENE LOKACIJE.POSTO SE ZNA KOJE SU LOKACIJE OBUHVACENE OPTUZNICOM,ONDA SMO,TRAGAJUCI DA PROVERIMO IZJAVE I STA SE TAMO STVARNO DESILO,KOMUNICIRALI SA NEKIM LJUDIMA I SAZNALI DA JE NA NJIH BILO VELIKIH PRITISAKA",objasnio je Krasic.
Tuzioci Haskog tribunala javno su optuzili Seselja i njegove saradnike da provode sistematsku kampanju zastrasivanja svjedoka optuzbe kako bi promijenili iskaz.
Tuzilac DARYL MUNDIS je rekao da se svjedoci optuzbe prisiljavaju da daju izjave da ce biti svjedoci odbrane:"NEKI OD TIH SVJEDOKA SU NAM STAVILI DO ZNANJA DA SU ZASTRASIVANI I PRISILJAVANI DA DAJU IZJAVE DA CE SVJEDOCITI U KORIST SESELJA".Seselj je uzvratio da svjedoke pritisku podvrgava Tuzilastvo,a ne on,kao i da mu tuzioci"preotimaju"svjedoke.Sa spiska od oko 70 svjedoka koje optuzba namjerava da izvede do krajja sudjenja,Seselj je izdvojio jedanaest,koje namjerava ukljuciti kao svjedoke odbrane.
"TO SU LJUDI CIJE IZJAVE POSEDUJEMO I KOJI SARADJUJU SA MOJIM TIMOM U PRIPREMI PITANJA ZA DRUGE SVEDOKE OPTUZBE",rekao je vojvoda napominjuci da ne iskljucuje mogucnost da i medju njima ima"dvostrukih svedoka".
Medjutim,kako funkcionise Seseljv tim odbrane,na koji nacin manipulise svjedocima i kojim se sve metodama koristi,
najbolje pokazuje primjer JANKA LAKICA,komandanta Srpskog cetnickog pokreta iz Malog Zvornika,na kojeg su godinama vrseni pritisci sve dok tim odbrane nije od njega dobio izjavu koja bi prema njihovom misljenju mogla pomoci Seselju tokom sudjenja.
Za hasko Tuzilastvo Lakic,bivsi komandant dobrovoljaca Seseljevog Srpskog cetnickog pokreta,bio je dragocjen svjedok.Prvi pokusaj da uzmu izjavu od njega desio se 2003.,u Beogradu.Tada je Lakic odbio da bude svjedok Tuzilastva,sa obrazlozenjem"da ne zeli da izda bilo kojeg Srbina".Tuzilastvo je ponovo pokusalo ubijediti Lakica na saradnju,a ponudjen mu je i status zasticenog svjedoka.Lakic je odgovorio Tuzilastvu da ga vise ne"zivkaju".No,nakon susreta sa istraziteljima,Seseljeve pristalice optuzuju Lakica da je za ogroman novac dao izjavu Haskom tribunalu.
Nakon velikih pritisaka Lakic je 2005.godine odlucio napustiti Srbiju.
"PRIJE TOGA SAM OBAVIJESTIO NOVAKA SARICA,KOORDINATORA EKSPERTSKOG TIMA ZA PODRINJE,DA NAPUSTAM SRBIJU,TRAZIO SAM OD NJEGA DA OBAVIJESTI STRANKU DA NECU DATI IZJAVU PROTIV SESELJA.JA SAM 15.JUNA POBJEGAO IZ BEOGRADA U PARIZ,DA TRAZIM AZIL".
Kako u Parizu ne postoji centar za prihvat politickih azilanata,Janko Lakic odlazi u Holandiju.Tada,telefonom,istrazitelji
Tribunala dolaze u kontakt sa njim i na njegov zahtjev izdaju mu potvrdu da je u Srbiji odbio da bude njihov svjedok,
nakon cega se vraca u Mali Zvornik.
"ODMAH PO POVRATKU IZ HOLANDIJE,JEDAN PREDSTAVNIK SRPSKE RADIKALNE STRANKE JE DOSAO KOD MENE KUCI I REKAO:LAKICU,NUDIMO TI POSLANICKI MANDAT NA CETIRI GODINE ILI NOVAC DA PROMIJENIS STRANU,SAMO TREBA DA DAS IZJAVU U KORIST VOJISLAVA SESELJA.JA SAM REKAO DA JA NE DAJEM IZJAVE NI U CIJU KORIST.POTOM SAM RIJESIO DA ZATRAZIM POMOC DIREKTNO OD TOMISLAVA NIKOLICA I ALEKSANDRA VUCICA I UPUTIO SAM NJIMA JEDAN DOPIS,U KOJEM SAM ZATRAZIO DA SE HAJKA PROTIV MENE I MOJE PORODICE ZAUSTAVI.KRAJEM 2006.,NOVAK SARIC JE ISPRED EKSPERTSKOG TIMA SRS-A ZVANICNO ZATRAZIO DA DAM IZJAVU O MOJIM KONTAKTIMA SA ISTRAZITELJIMA HASKOG TRIBUNALA.OD MENE SU IZJAVU UZELI ZORAN KRASIC,GORDANA POP LAZIC I VJERICA RADETA.PRIJE NEGO STO SAM UOPSTE PRISTAO DATI IZJAVU,TRAZIO SAM OD NJIH DA MI DAJU POTVRDU DA NISAM SVJEDOK PROTIV SESELJA,STO SU NA KRAJU I URADILI",kaze Lakic.
ZASTICENI SVJEDOCI NA VJETROMETINI
Tri mjeseca kasnije clanovi Odbora za odbranu Vojislava Seselja zovu Lakica u Beograd,trazeci da potpise izjavu,koju im je ranije usmeno dao u sjedistu SRS-a.
"POGLEDAO SAM IZJAVU I REKAO DA NIJE HRONOLOSKI SLOZENA,DA JE ISPRETURANA I DA CE ONAJ KO JE BUDE CITAO STECI UTISAK DA JE DALA NENORMALNA OSOBA.MENI JE VJERICA RADETA NA SVE TO REKLA DA UPRAVO TAKVA IZJAVA ODGOVARA VOJISLAVU SESELJU".
Problem je,medjutim,nastao kada se vratio kuci i izjavu ponovo procitao.
"NA MOJE ZAPREPASCENJE,TEK SAM TADA UOCIO DVE RECENICE KOJE BITNO MIJENJAJU SUSTINU MOJE IZJAVE I OPTUZUJU LJUDE KOJE JA NEMAM NAMJERU DA OPTUZUJEM,JER SU ONI BILI KOREKTNI PREMA MENI.
JEDNA OD TIH RECENICA OPTUZUJE ISTRAZITELJE I HASKI TRIBUNAL DA SU ONI MENI PRIJETILI,AKO NE BUDEM NJIHOV SARADNIK,DA CE ME UHAPSITI I ODMAH SPROVESTI U HAG,STO NIJE TACNO."
Tada mu je Vjerica Radeta priznala da je ona na svoju ruku prepravila izjavu,smatrajuci da se nece protiviti.
"JA SAM JOJ REKAO DA JE TO NECUVENO I DA SE JA SA TIME NECU I NE MOGU POMIRITI.TU,U MOJOJ KUCI,SMO NAPRAVILI DOGOVOR,DA JA NAPISEM POTPUNO NOVU IZJAVU.VJERICA ME JE NAKON NEKOLIKO DANA POZVALA I REKLA:JUTROS JE ZVAO SESELJ I REKAO DA SE NISTA NE MIJENJA.NAKON TOGA SAM OTISAO U OPSTINSKI SUD U LOZNICU I POTPISAO IZJAVU DA ZVANICNO POVLACOM IZJAVU OD 2.MARTA 2007.I POKUSAVAM DA JE STAVIM VAN SNAGE",tvrdi Janko Lakic.
Ovaj bivsi komandant Srpskog cetnickog pokreta nije zelio da otkrije detalje na sta se konkretno sporna izjava odnosila.Medjutim,sumnja se da se odnosi na stravicne zlocine izvrsene nad Bosnjacima nekoliko kilometara od Zvornika,u Domu kulture Celopek.Naime,tim odbrane Vojislava Seselja najvise strahuje da Haski tribunal ne utvrdi da su clanovi SRS-a pocinili zlocine u Zvorniku.
Prije dva mjeseca maltretirana je i porodica zasticenog svjedoka VS-033 koji je svjedocio protiv Vojislava Seselja.
Nakon sto je Seselj navedenog svjedoka izvrijedjao,nazvao ga lazovom i placenikom,i optuzio ga da je podmetnuo bombu pod prozor novinara Vremena DEJANA ANASTASIJEVICA i to u dogovoru sa Anastasijevicem,pripadnici MUP-a Srbije su upali u dva njegova stana u Beogradu gdje su maltretirali njegovu porodicu.U stan u kojem zive majka i djeca zasticenog svjedoka,upala su osmorica policajaca u uniformama i petorica u civilu.Policajci su VEZALI DVADESETOGODISNJEG SINA zasticenog svjedoka,koji je spavao,misleci da je on zasticeni svjedok.Pustili su ga kada su se uvjerili da nije rijec o zasticenom svjedoku.Sat kasnije ista grupa upala je u stan u kojem zivi svjedokova prijateljica sa sinom.DJECAKA SU MALTRETIRALI i trazili od njega da im kaze gdje se tacno nalazi zasticeni svjedok.
Nakon ovog dogadjaja svjedok,koji je svjedocio pod oznakom VS-033,pobjegao je iz Beograda u BiH.
("Slobodna Bosna")

Post je objavljen 14.08.2008. u 01:22 sati.