Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

Proslave u čast Presvete Krvi Isusove u prošteništu u Ludbregu

**Subota 30. kolovoza 2008.**

Proslave u ludbreškom prošteništu, koje se već započelo pripremati za velika slavlja 600. obljetnice od događaja čuda pretvorbe vina u pravu krv, koje se zbilo 1411. godine za vrijeme mise u kapeli Svetoga Križa u ludbreškom dvorcu Batthyany, započinju u subotu 30. kolovoza tradicionalnim susretom mladih( festival duhovne glazbe DUGA) koji će se okupiti na misi u 18 sati,koju animira pjevanjem Zbor maldih varaždinske biskupije, te na festivalu duhovne glazbe u dvorani Pučkog otvorenog učilišta u 19.30 sati, gdje će nastupiti brojni zborovi, sastavi i solisti s duhovnim pjesmama.

** Nedjelja 31. kolovoza 2008.**

U nedjelju 31. kolovoza održat će se tradicionalno hodočašće i susret djelatnika i volontera župnih Caritasa Varaždinske biskupije, te starijih i bolesnih osoba, kao i vatrogasaca. U 10.30 sati krenut će procesija od župne crkve Presvetog Trojstva do zavjetne kapele, gdje će se slaviti sveta misa u 11 sati. Nakon mise bolesnicima će se podijeliti sakrament bolesničkog pomazanja, a župni Caritas i Crveni križ priredit će uobičajenu okrjepu u šatoru. Isti dan u 14.30 sati održat će se pobožnost križnog puta postajama u prošteništu, gdje će se u 20 sati održati i pobožnost "Put svjetla".

**Srijeda 3. rujna 2008.**

U srijedu 3. rujna župni pjevački zbor održat će u župnoj crkvi svoj tradicionalan koncert s početkom u 19.30 sati.

**Četvrtak 4. rujna 2008.**

Hodočašće vjeroučenika i ministranata priređuje se u četvrtak 4. rujna. Od 8 sati očekuje se dolazak hodočasnika koji će imati prigodu za ispovijed u crkvi. U 9.15 sati kreće procesija od župne crkve prema zavjetnoj kapeli, gdje će se u 9.30 sati slaviti sveta misa. Nakon mise priređuju se sportski susreti. Večernju misu u 19 sati u kapeli Svetog Križa u dvorcu Batthyany već tradicionalno predvodi varaždinski biskup. Nakon mise, koju će predvoditi biskup Josip Mrzljak, održat će se svečana procesija s pokaznicom Presvete Krvi do crkve, gdje će se pjevati pohvale Sv. Krvi, održati večernja i moliti litanije. U 20.30 sati priređuje se bdjenje s molitvom Getsemanske ure.

** Petak 5. rujna 2008.**

U petak 5. rujna održat će se 9. hodočašće vojno-redarstvenih snaga i godišnje zavjetno hodočašće vjernika susjednih župa. U 7 sati misu će slaviti župa Martijanec, u 8 sati župa Sveti Đurđ, a u 9 sati župa Veliki Bukovec. Vjernici župa Vinica i Rasinja okupit će se na misi u 10.30 sati, središnjem hodočasničkom slavlju toga dana, koje će predvoditi vojni biskup mons. Juraj Jezerinac. Uoči mise održat će se svečana procesija pripadnika Hrvatske vojske i policije i drugih vjernika od župne crkve do prostora slavlja kod zavjetne kapele.
U 14 sati pobožnost križnog puta predvodit će misionari Krvi Kristove. U 19 sati bit će pjevana večernja, litanije Krvi Isusove, te sveta misa koju predvode misionari Krvi Kristove iz Zagreba. Nakon mise bit će sat klanjanja.
Kroz te dane propovijedat će i duhovno voditi hodočasnike don Marijo Zelanović, župnik župe Dol kod Starigrada s otoka Hvara. Animator hodočasnika i predvoditelj molitava i pjesama bit će bogoslov Ivan Grubišić.

**"Sveta subota" 6. rujna 2008.**

Na "Svetu subotu" 6. rujna već tradicionalno hodočastit će vjernici mnogih župa Zagrebačke metropolije. U 6 sati slavit će se sveta misa u crkvi uz izlaganje relikvije. U 7 sati bit će pjevana misa s propovijedi. U 9 sati slavit će se sveta misa na slovenskom jeziku u zavjetnoj kapeli. U 10 sati u zavjetnoj kapeli započinje duhovni pretprogram koji predvode misionari Krvi Kristove uz pjesme zbora Trinitas. U 10.45 sati kreće iz crkve svečana hodočasnička procesija prema zavjetnoj kapeli gdje će se u 11 sati slaviti euharistija koju predvodi mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački, uz suslavlje domaćeg biskupa mons. Josipa Mrzljaka i brojnih svećenika.
Popodne će od 13 do 15 sati klanjanje Presvetom sakramentu predvoditi bogoslovi, a pjesmom pratiti zbor Trinitas. Molitvene nakane bit će za duhovno ozdravljenje i slogu u našim obiteljima, mlade koji su na raskrižju života, duhovna zvanja u našem narodu, za svećenike, redovnike i redovnice, te napredak i slogu u našoj domovini. U 15 sati održat će se pobožnost križnog puta, a zatim euharistijska procesija s Presvetim i blagoslov hodočasnika uz glavnu stazu u prošteništu. Za vrijeme križnog puta nakon 12. postaje KUD iz Petrijanca uprizoruje "Živu Muku Isusovu". U 16 sati bit će pjevana zlatna krunica i litanije Krvi Kristove. U crkvi će biti prilika za svetu ispovijed. Od 17 sati misionari Krvi Kristove u crkvi će pred izloženom relikvijom prirediti duhovno-meditativni program. U 19 sati pjevat će se pohvale i litanije Sv. Krvi te večernja. U 19.45 sati slavit će se sveta misa, a u 21 sat održat će se u prošteništu pobožnost "Put svjetla" s upaljenim svijećama.

** "Sveta nedjelja" 7. rujna 2008.**

Na "Svetu nedjelju" 7. rujna hodočastit će brojni vjernici iz Hrvatske i inozemstva. U 6 sati izložit će se relikvija na oltar te će se slaviti prva jutarnja sveta misa. U 7 sati bit će pjevana misa s propovijedi. Hodočasnici će imati prigodu za ispovijed sve do 10 sati u cinktoru crkve, gdje će se dijeliti i sveta pričest. Od 9 sati u zavjetnoj kapeli započinje duhovni program koji predvode sestre klanjateljice Krvi Kristove iz Vrhovca i Zagreba.
Svojom pjesmom prati ih skupina mladih iz Velikog Bukovca. U 10.30 sati od crkve kreće svečana procesija hodočasnika i svećenika koju predvodi mons. Đuro Hranić, pomoćni biskup đakovačko-osječki, koji će predvoditi i svečano euharistijsko veleslavlje uz suslavlje biskupa domaćina mons. Josipa Mrzljaka i brojnih svećenika. U procesiji će sa svojim kostimima sudjelovati članovi KUD-a Petrijanec koji će predstaviti hodočasnicima "Živu Muku Isusovu". Bogoslužje će pjesmom pratiti mješoviti četveroglasni župni pjevački zbor pod ravnanjem Antuna Kranjčeca i orguljašice s. Kristine Cenkovčan.
Popodne će od 13 do 15 sati biti klanjanje presvetom oltarskom sakramentu, koje predvode bogoslovi, a pjesmom prati zbor Trinitas. Molitvene nakane bit će za članove obitelji nestalih branitelja, mlade koji su izloženi teroru zla i lošim primjerima starijih te naš hrvatski narod i Crkvu u njemu. U 15 sati započinje križni put koji će predvoditi misionari i bogoslovi. Nakon križnog puta bit će euharistijska procesija s Presvetim i blagoslov hodočasnika uz glavnu stazu u prošteništu. U 16 sati pjevat će se zlatna krunica i moliti litanije Krvi Kristove. Od 17 sati misionari Krvi Kristove u crkvi će imati duhovno-meditativni program. U 19 sati u crkvi će se pjevati pohvale, litanije i večernja u čast Krvi Kristovoj, a program će se zaključiti svetom misom zahvalnicom.

Post je objavljen 10.08.2008. u 11:34 sati.