Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/lijepanasadomovina1

Marketing

DAN POBJEDE I DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI!!


hrvatskaHrvatska danas slavi dan pobjede i domovinske zahvalnostii!!Danas se također obilježava 13.obljetnica
vojno-redarstvene operacije OLUJA..
Evo nešto o tome!!


Image Hosted by ImageShack.us



..kako je naš Thompson rekao:
"Sjetimo se dragi prijatelji, večeras ovdje na trgu bana Jelačića,sjetimo se 1995 godine kad se HRVATSKA POBJEDNIČKA VOJSKA vraćala iz pobjede,kad su se pobjednici vraćali i kad su suze vrcale na sve strane i na trgu i u cijeloj Hrvatskoj,sjetimo se tog vremena dragi prijatelji.Sjetimo se i vrhovnog zapovjednika hrvatske pobjedničke vojske dr.Franje Tuđmana."

Oluja-velika vojna operacija u kojoj su Hrvatska vojska i policija oslobodile okupirana područja pod nadzorom pobunjenih Srba, na kojima je bila uspostavljena t.zv. Republika Srpska Krajina.

Image Hosted by ImageShack.us



Oluja je započela u ranu zoru, u pet sati. Istodobno su elektronički mediji prenosili poruku hrvatskoga predsjednika Franje Tuđmana građanima srpske nacionalnosti kojom im se jamče sva prava, a pripadnike paravojnih postrojbi poziva na predaju, nudeći im amnestiju. Hrvatske su snage probile prve crte pobunjenih Srba na 30 taktičkih smjerova u bjelovarskom, zagrebačkom, karlovačkom, gospićkom i splitskom zbornom području. Hrvatsko je zrakoplovstvo onesposobilo odašiljač Ćelavac. Hrvatske su snage prodrle u dubinu od 5 do 15 kilometara. Oslobođen je Sveti Rok. Knin je već bio u okruženju. Srpski su pobunjenici napali civilne ciljeve u Sisku, Šibeniku, Otočcu, Gospiću, Ogulinu...

Drugog dana akcije, oko podneva objavljena je vijest da su hrvatske postrojbe ušle u Knin! Na kninskoj se tvrđavi zavijorila golema hrvatska zastava. Oslobođeni su i Vrlika, Kijevo, Drniš, Žitnić, Benkovac, Gračac, Lovinac, Ljubovo, Plaški, Hrvatska Dubica... Unatoč pozivima hrvatskih vlasti da ostanu, srpski civili napuštaju Hrvatsku preko Srba i Dvora na Uni. Pred oslobođenjem su Petrinja, Glina, Udbina i Slunj. Osnovane su policijske postaje u Gračacu, Lovincu, Vrlici... Srbi istodobno iz Bosne raketiraju Županju, iz istočne Slavonije Osijek, Vinkovce i Nuštar, s Korduna Karlovac, a iz istočne Hercegovine dubrovačko područje. U Hrvatskoj se slavi oslobađanje Knina.

hrvatskaUlazak hrvatskih snaga u Knin,pogledajte video:




Trećeg dana, na Korani na granici s BiH spojile su se snage HV-a s HVO-om i Petim korpusom Armije BiH. Spašen je Bihać. U Knin je popodne stigao predsjednik Tuđman. Ondje su ga dočekale 4. i 7. brigada HV-a koje su ušle u taj grad. Tuđman je izjavio da "oslobađanje Knina znači više negoli samo osvajanje hrvatskog područja i hrvatskog grada" te da "to znači stvaranje uvjeta za stabilnost hrvatske države za stoljeća unaprijed". Oslobođeni su Petrinja, Slunj, Kostajnica, Plitvička jezera, Obrovac, Glina... HV poziva odmetnute Srbe "da u ime života i pameti odlože oružje i predaju se". Njihove su vojne snage u rasulu: 21. kordunski korpus u okruženju je, a 15. lički i 39. korpus pred razbijanjem.

Četvrti, posljednji dan, oslobođeni su Turanj i Tušilović, pa je Karlovac napokon postao siguran. Oslobođeni su Vojnić, Topusko, Gornji i Donji Lapac... Srbi su zrakoplovima iz Banje Luke napali nekoliko hrvatskih gradova. U napadima su ubijene dvije, a ranjeno je 11 osoba. Hrvatska protuzračna obrana srušila je dva srpska zrakoplova za raketiranja Mačkovca i Savskog Boka. U 18 sati ministar obrane Gojko Šušak objavio je da je akcija Oluja 95. završena s vojnoga gledišta. Dodao je da još ostaju policijske akcije te da se pobunjeni Srbi predaju na Banovini. Zaključio je da su hrvatske snage izišle na međunarodno priznate granice Republike Hrvatske.



Oluja je uz Bljesak ključna akcija koja je dovela do kraja Domovinskog rata. U operaciji je oslobođeno 10.400 četvornih kilometara ili 18,4 posto ukupne površine Hrvatske. Oluja je simbol domovinskog rata
i najpoznatija i najveća operacija Hrvatske vojske..hrvatska

Dragi moji,budimo ponosni na današnji dan,
danas je dan pobjede i proslavite ga najbolje što možete..budimo ponosni na našu povijest,i nikada ne zaboravimo kako su se naši hrabri borili za našu domovinu..hvala svima onima koji su se borili i dali živote a više ih nema,dali ste živote da bi mi živjeli u slobodi, neka vam je laka Hrvatska zemlja, hvala vam od srca,nikada vas nećemo zaboravit..

Hvala našim hrvatskim generalima,koji ne mogu ovaj dan slobodno proslaviti u svojoj domovini..žalosno..Dao Bog pravde..
hvala Bogu što možemo proslaviti ovaj dan,kao dan naše pobjede kao što sam i rekla nadam se da će doći taj dan kada ćemo ga proslaviti sa našim generalima..

..a sada čitam vijesti,a ono predsjednik Tadić očekuje ispriku za Oluju,pa ne mogu vjerovat,mi smo branili svoje i ništa drugo dok ste vi rušili naše domove,naše gradove,ubijali naše ljude,pa mislim kako vas nije sram??..strava..
eto
toliko od mene,nadam se da vam se svidio post..

..i zapamtite:

"Sve za Hrvatsku a našu jedinu i vječnu Hrvatsku
za ništa!" Dr.Franjo Tuđman


Neka se zavijore hrvatske zastave na kućama,neka vide da nas ima!!
Za kraj vam ostavljam jednu prelijepu pjesmu,koja svakog pravog Hrvata dira u srce..hrvatska

Moja domovina!!




Svakog dana mislim na tebe,
slušam vijesti, brojim korake,
nemir je u srcima, a ljubav u nama,
ima samo jedna istina.

Svaka zvijezda sija za tebe,
kamen puca, pjesma putuje,
tisuću generacija, noćas ne spava,
cijeli svijet je sada sa nama.

Moja domovina, moja domovina,
ima snagu zlatnog žita,
ima oči boje mora,
moja zemlja Hrvatska.

Vratit ću se, moram doći,
tu je moj dom, moje sunce, moje nebo,
novi dan se budi, kao sreća osvaja,
ti si tu, sa nama.

Image Hosted by ImageShack.us





Post je objavljen 04.08.2008. u 09:42 sati.