Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/thejourney

Marketing

Kulturološke razlike 1/ Od sutra sam "slobodna" u Irskoj

Danas sam prvi put u Dublinu vidjela žene u burkama.
U stvari, jedna je bila žena, a druga dijete. Pitate se kako im znam dob kad su potpuno prekrivene. Sjedile su u autobusu preko puta mene, a o dobi sam zaključila prema rukama i ponašanju. Žena je bila s petero djece; 2 sina i 3 kćeri. Dečki su bili obučeni u hlače i majice kratkih rukava. Najstarija curica je nosila burku, druga je imala po mojoj procjeni možda nekih 7 - 8 godina i imala je samo veo, ali joj se cijelo lice vidjelo, a treća od nekih godinu i pol - 2 je bila obučena kao sva naša djeca - traperice, sandalice.... Kad sam u pretežno muslimanskoj zemlji i onda mi se burka čini upečatljiva, ali ne ovoliko koliko u Dublinu. Određeni, mali broj žena nose veo, ali ovo je, zaista, prva burka koju sam vidjela.
Što bih ja da se preselim u zemlju gdje sve žene ili nose burke ili barem veo? Pa ja bih se, vjerojatno, jednako oblačila samo da mi o tome ovisi hoće li mi glava ostati na ramenima. U protivnom bih se oblačila kao i doma.....
Kad vidim tako obučenu ženu, prva reakcija mi je osjećaj sažaljenja. A možda ona sažalijeva mene što radim, a ne peglam tuđe kartice wink? Šalu na stranu. Nizozemska je svojevremeno htjela zabraniti nošenje burki pa su neke žene prosvjedovale. Jesu li one toliko navikle na to od djetinjstva pa se ne bi osjećale dobro drugačije ili je u pitanju nešto drugo? Što bi ova žena izabrala da može birati kako da se oblači? Ne mogu zamisliti da bi izabrala burku, ali to je viđeno iz perspektive nekoga tko je odrastao u Hrvatskoj... No, kad odrasteš u svijetu gdje je to normalno, stav je sigurno puno drugačiji. Hm...stav...to je nečije razmišljanje i ponašanje, a smije li žena koja se mora sakriti dok hoda po svijetu imati svoj stav? Iz moje perspektive gledano, nošenje burke je pokazatelj neslobode, a iz njezine....tko zna što.... No, da je imala izbora u djetinjstvu, vjerojatno bismo sada bile puno bliže po razmišljanju.

Photobucket

Rekla sam da bih da živim u zemlji gdje žene nose burke, pokušala proći s europskom oblekom. Da, ja sam uvijek za slobodu izbora na prvom mjestu. No, s druge strane, mislim da je, u najmanju ruku, pristojno, prilagoditi se načinu života koji je uobičajen u zemlji u kojoj živiš. Lako je to reći i napraviti u Irskoj s kojom nam kulturološke razlike nisu toliko izražene, ali vjerojatno bih zastupala potpuno drugačije ideje da mi netko pokuša zabraniti ono što ja smatram osnovnim slobodama.
U ovom jako višenacionalnom okruženju čovjek se susretne sa svime i svačime i to mene jako zabavlja. Dobro je i zanimljivo upoznati druge kulture i običaje... poznavanje nas čini tolerantnijima.

Da, a što se moje osobne slobode tiče, sutra postajem slobodna u Irskoj sretan.
Od 4.8.2008. me Green Card više ne veže za firmu party jer s tim danom odrađujem godinu dana u firmi nakon što mi je dobavila Zelenku (takav je zakon). Ma neće se ništa promijeniti. Nemam trenutne planove o promjeni posla, ali osjećaj je dobar. Moj jedini teret neslobode je bio da sam znala da ne mogu jednostavno dati otkaz u firmi s kojom sam zadovoljna i u kojoj nisam razmišljala o davanju otkaza. Stvarno izgleda smiješno u usporedbi s nošenjem burke.
Photobucket


Post je objavljen 03.08.2008. u 22:07 sati.