Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/boric

Marketing

"Istrazivaci"o stradanjima srpskog naroda u Sarajevu-NA LISTI ZIVE OSOBE,HEROJI...

Kao sto je vec poznato,clan tima odbrane Radovana Karadzica u Hagu bice i MILIVOJE IVANISEVIC,inace predsjednik Centra za istragu zlocina protiv srpskog naroda u Beogradu.Ivanisevic je i jedan od autora najnovije knjige o Srbima ubijenim u Sarajevu.
SAMO POPISIVANJA
Prema toj knjizi,koju su navodno dobili samo odredjeni,poput premijera Republike Srpske Milorada Dodika,
Tribunala u Hagu,te Tuzilastva Bosne i Hercegovine,u Sarajevu je tokom rata 1992-1995.ubijeno 5515 Srba.
Jasmin Odobasic,sef pravno-financijskog sektora Instituta za nestale Bosne i Hercegovine,pregledao je knjigu.
"Samo poslie jednog sata citanja na spisku Srba ubijenih u Sarajevu nasao sam imena i prezimena 18 zivih osoba.
Primjerice,osoba pod rednim brojem 61 zivi u Brckom,u Ulici Jovana Jovanovica.Osoba pod rednim brojem 2113
takodjer je ziva,a cak nije ni srpske,vec hrvatske nacionalnosti",govori Odobasic.
Da ironija bude veca,u knjizi su i imena dvije stotine Srba i Hrvata,boraca Armije RBiH,pa cak i osam nosilaca najviseg ratnog odlikovanja Zlatni ljiljan.Na tom je spisklu i Cedo Domuz,heroj Armije BiH,poginuo na Igmanu.Pa Sasa Petrovic,dobitnik Zlatne policijske znacke.
No,to nije kraj podvalama.Kao Srbe ubijene u Sarajevu knjiga navodi i 19 ljudi nestalih sirom BiH-Kljucu,Bihacu,
Bosanskom Brodu,Vozuci,Gorazdu...
Odobasic vjeruje kako su spiskovi nastali tek kao rezulktat popisivanja imena na sarajevskim grobljima.Ne kao rezultat nekog ozbiljnijeg istrazivanja.
"Nikad sebi necu moci objasniti kako srpski politicari,mentori onih koji izdaju ovakve spiskove,tako malo cijene svaku zrtvu.Jer kad god u knjigu kraj stvarne zrtve stave i one izmisljene,onda ponovo,po ko zna koji put,ubiju tu zrtvu.Jer onaj ko gleda te spiskove i vec na prvim stranicama pronadje izmisljene zrtve,automatski iz vida gubi i istinske zrtve",komentarise Odobasic.
On smatra i to da su problemi sa uspostavljanjem centralne evidencije nestalih u BiH rezultat razmisljanja istih politicara.
-Srpski narod treba dobiti satisfakciju za stvarne zrtve kroz haska i druga sudjenja,no zbog cinjenice da se kao dokazi dostavljaju ovakvi lazni spiskovi,logicno je da tih presuda nece ni biti,misli nas sugovornik.
PODLOZNO PROMJENAMA
U izradi ove,za sada posljednje knjige o"Srbima ubijenim u Sarajevu",ucestvovali su i udruzenje Srba iz BiH u Srbiji,pokret"Obraz".
No,sudeci prema citatu na njenoj zadnjoj strani,a koji glasi:"Spisak je podlozan promjenama koje mogu samo uvecati broj ubijenih Srba u Sarajevu",ovakvih ce izdanja biti jos.
("Oslobodjenje")

Post je objavljen 02.08.2008. u 12:42 sati.