Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rusalka

Marketing

rose: nightmare ...

Photobucket
poppy

(prethodni nastavak)

Trenutak bliskosti koji je zbližio Slikara i Skulptora prošao je brzo, potom je među njima dvojicom sve krenulo po starom. Slikar je već dovoljno poznavao svoga ljubavnika da bi znao kako će se on brzo vratiti svojoj pravoj naravi. Skulptor se doista odmah pokajao, on je nježnost smatrao slabošću, on žudio za moći, on je uživao u pokoravanju i vladanju ljudima.
Upravo je stoga tajanstveni Neznanac, naručitelj slika i okvira, pobrao Skulptorovo divljenje.

O, to je Veliki Igrač, mislio je Skulptor... Igrač koji povlači sve niti, koji vodi igru, bez sentimentalnosti i bez glupih obzira. To je igrač s kojim bi ja volio zaigrati ...

Unatoč strašnom iskustvu koje mu je taj Mračni neznanac priuštio, Skulptor mu se neizmjerno divio. Odlučio je zadobiti Neznačevo poštovanje i prijateljstvo, ne znajući da se sprema upustiti u igru s igračem kojemu je ime Thanatos, s igračem čija igra sa smrtnicima uvijek završava smrtonosno.

Do isteka roka ostalo je još mjesec dana. Skulptor je nestrpljivo čekao susret s Naručiteljem, znao je da će on doći po dovršene i uokvirene slike. Posao je napredovao s promjenjivim uspjehom. Skulptor je brzo i s lakoćom dovršio posljednji okvir i bio je izuzetno zadovoljan urađenim. Slikar je, međutim, opet zapao u krizu. Posljednja je slika nastajala sporo iako je Slikar na njoj radio danonoćno. Te noći Slikar je na slici radio do jutra a Skulptor je, sjedeći u blizini, ispijao već drugu bocu skupoga vina koju mu je, zajedno s čistom košuljom, donio njegov sluga. Dok je promatrao svoga ljubavnika u mukama stvaranja, u Skulptoru je rastao bijes.

Ako zabrlja sad, sa tom posljednjom slikom, navući će Naručiteljev bijes i na mene ...

Iako je njegov bijes rastao sa svakom novom popijenom čašom, sa svakim Slikarevim oklijevajućim potezom kista, Skulptor je odlučio bijes prikriti. Riješio je svoga ljubavnika ohrabriti i potaknuti kako bi uspješno dovršio posljednju sliku.
Dobro je znao kako će to učiniti.
Prišao je Slikaru s leđa, dok je ovaj stajao nezadovoljno promatrajući svoje djelo, i obujmio ga oko struka. Zgrčeno se Slikarevo tijelo opustilo, Slikar se oslonio o svoga ljubavnika i zabacio glavu dok mu je on ljubio vrat i šaptao u uho:

Još malo, izdrži još malo ...
Kad te proklete slike budu gotove, kad ih konačno predamo Naručitelju, ostat ćemo samo ti i ja ...I sve će se promijeniti, vidjet ćeš ... Želim da doseliš k meni ... želim da živimo zajedno ...
Znam, bio sam pravi gad, no tada još nisam znao ono što znam sada. Volim te
...

Slikarove se tamne oči zamagliše i sklopiše.
Mislio je kako će biti lud ako mu nakon svega povjeruje ...
... a već u sljedećem trenutku mu je povjerovao ...

Dok ga je Skulptor ljubio, Slikar mu se prepuštao sklopljenih očiju ne primjećujući da više nisu sami. Thanatosov pratitelj Eros promatrao ih je skriven iza zastora. Eros je namignuo Skulptoru, Skulptor mu je kimnuo glavom, sklopili su sporazum, ne razmijenivši ni jedne riječi.
...

Sedma je slika, dovršena i uramljena, stajala na stalku.
Okvir i slika stopili su se u savršenu cjelinu, naslikani i izvajani makovi uvijali su se jedni oko drugih.

Naručitelj će biti zadovoljan, rekao je Skulptor.
Bit će zadovoljan i Onaj kojem je poklon namijenio ... Ne sumnjam da će nas Naručitelj dobro nagraditi, obojicu ... a možda će biti i novih narudžbi ...

Ne, odgovorio je Slikar, ne želim za tog Naručioca napraviti više niti jedan potez kistom ...

A koji potez olovkom? progovorio je hrapavi, tamni glas.

I Slikar i Skulptor trgnuše se i okrenuše u strahu. Tik za njihovim leđima, natkriljujući ih poput tamne sjene, stajao je Thanatos.

Do roka isporuke ostalo je još nekoliko dana, taman dovoljno da izradiš i čestitku koja ću dodati uz poklon mome nećaku, obratio se Thanatos Slikaru. Napravit ćeš niz crteža, pa ih uvezati u mapu ... U to kakve motive crteža želim uputit će te moj paž ...

I zapamti, ja ne prihvaćam ne kao odgovor
...

Iza Thanatosovih leđa pomolio se Eros, njegov se pogled saučesnički susreo sa Skulptorovim pogledom.

Bit će posla i za tebe, šapnuo mu je.
Lijep stalak, u duborezu, s motivima makovih glavica, na kojem će mapa sa crtežima stajati ...
Dodaj to narudžbi, a ja ću Gospodaru reći da je to bila tvoja zamisao
...

Slikar je bio spreman reći ne Thanatosu, iako je slutio da bi mu to ne bilo zadnje što bi izgovorio. No, još uvijek nije mogao reći ne Skulptoru, svome ljubavniku, pristao je nacrtati i te crteže, nadajući se da će time izbaviti i sebe i Skulptora iz Thanatosovih pandži.

Reci mi što se od mene očekuje, upitao je Erosa.
Eros je Slikara uzeo za ruku i poveo ga u predjele snova. Bijahu to ljudski snovi kojima je gospodario Morpheus, Thanatosov nećak. Iako je već sumnjao u svojeg moćnog strica, Morpheus je još uvijek bio očaran njegovom tamnom moći, pa je Thanatosa i njegova paža Erosa povremeno vodio sa sobom, kad bi ulazio ljudima u snove.

Gledaj... pa potom u crteže uobliči, zapovjedio je Eros Slikaru.

Bujne žene, djevojke u cvijetu mladosti, nježne djevojčice, neke od njih efebima nalik ... neke vjerojatno i bijahu efebi ... u dubokom snu nalik na smrt, dok ih obljubljuje zakrabuljena muška spodoba.

Slikar je gledao širom otvorenih očiju, grozeći se ...a tada mu Eros gurnu ruku i on poče brzim potezima kredom crtati krokie ...


Copyright © 2008. by rusalka- zabranjeno korištenje objavljenih radova bez pristanka autora.

(nastavak slijedi)


Henry Fuseli: Nightmare



Post je objavljen 05.08.2008. u 23:59 sati.