Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Zastupnici SAD-a poduprli članstvo RH u NATO-u

Zastupnički dom SAD-a u srijedu je jednoglasno usvojio rezoluciju "H.RES 1266" u kojoj se čestita Hrvatskoj i Albaniji na dobivanju pozivnica za otpočinjanje pristupnih pregovora o članstvu u NATO savezu, priopćilo je danas Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI).

U rezoluciji se izričito priznaju povijesni značaj i postignuća što su ih dvije zemlje ostvarile i dokazale privrženost zajedničkoj sigurnosti i vrijednostima država članica NATO-a, navodi se u priopćenju.

Nadalje, navedenom rezolucijom pozdravlja se potpisivanje Protokola o pristupanju Republike Albanije i Republike Hrvatske NATO-u, a koji su države članica potpisale 9. srpnja, čime se otvara put za punopravno članstvo dviju zemalja u NATO-u.

Značajno je da rezolucija "H.RES 1266" izražava snažnu potporu Zastupničkog doma pravodobnom završetku pristupnog procesa Hrvatske i Albanije NATO-u, kao i podršku Zastupničkog doma daljem širenju Saveza, navodi MVPEI.

Glavni inicijator navedene rezolucije je kongresni zastupnik iz Kalifornije Elton Gallegly, vođa Republikanske stranke u Pododboru za Europu u Zastupničkom domu.

Rezoluciju je susponzorirao još 31 zastupnik (među kojima i supredsjedatelji Hrvatskog kongresnog kluba George Radanovich i Peter Visclosky, te John Tanner, predsjedatelj izaslanstva Zastupničkog doma pri Parlamentarnoj skupštini NATO-a).

Rezolucija "H.RES 1266" predstavljena je u Zastupničkom domu 11. lipnja i jednoglasno usvojena u Odboru za vanjsku politiku Zastupničkog doma 16. srpnja.

Predmetna rezolucija nastavlja se na rezoluciju istog sadržaja i naziva koja je jednoglasno usvojena u Senatu Sjedinjenih Država 19. svibnja ("S.RES 570"), stoji u priopćenju.

Post je objavljen 31.07.2008. u 10:46 sati.