Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mojpassigmund

Marketing

Osvrt na temu...pas na plaži...da ili ne...

Svakako mi je drago da je ova tema završila na naslovnici, ne zbog moje taštine, već da svi skupa zajedno podijelimo mišljenja i stavove te da temeljem postavljenih činjenica i informacija postanemo bolji jedni prema drugima.
Osobno sam zadovoljan komentarima koji idu od odobravajućih u većini pa prema umjerenima u manjini...pod umjerene sam ubrojio i one koji su kategorički protiv pasa na plažama...čini mi se da ekstremno protivnih nije bilo, pod ekstremnima smatram one koji bi burno reagirali da vide psa na plaži.
Ali, da pokušam izvući ono bitno...
Za odlazak sa psom na more treba se dobro pripremiti, razmisliti o mogućim situacijama koje vas čekaju i osmisliti način da se vi i vaš pas osjećate ugodno uz obavezno poštivanje ljudi, djece, pasa, i svega drugoga oko sebe.
Plaža...
Nikako ne ići na plažu na kojoj je pristup psima zabranjen!
Odlazak na plažu gdje je pristup psu dopušten mora biti takav da se ne inkomodira ostale prisutne, da je pas dobro odgojen te da kao takav, između ostalog, neće obavljati nuždu na plaži...i ono najbitnije...psa se ne preporuča voditi na prepunu plažu, ali ne zbog ljudi već zbog psa, kojem je gužva, puna podražaja, samo mučenje, a nikako dobra zabava i opuštanje...dakle, na plažu sa psom onda kada nema gužve...
I najbolje od svega, ako je moguće, pronaći neku osamljenu plažu na kojoj ćete moći biti potpuno slobodni i opušteni, a vaš će pas moći nesmetano uživati u morskim radostima.
Da napomenem..pas mora biti na povodniku u svim onim situacijama kada je to jedini način kojim psa možete imati pod kontrolom (zapravo, mora biti na povodniku u svim onim situacijama kada je to zakonom propisano)...ukoliko je situacija "sigurna" i pod kontrolom (pri tom prvenstveno mislim da ste na plaži na kojoj pas nikome nije smetnja) onda smatram da pas može biti pušten, ali uz oprez svoga vodiča koji mora moći u svakome trenutku situaciju držati pod kontrolom.
Eto...to mi se čini da bi nekako trebalo zadovoljiti veliku većinu...

Što se tiče higijensko zdravstvene problematike...
Svi odgovorni vodiči pasa svome pasodrugu pružaju više nego zadovoljavajuću zdravstvenu njegu, tako da s te strane mislim da problema nema...a drago mi je da se u komentarima javila i veterinarka koja zapravo potvrđuje ovo moje mišljenje.
Što se higijene tiče...psi na plaži ne ostavljaju konzerve, opuške, prazne boce, maramice, vrećice i ostala veselja koja svi mi ne volimo vidjeti ili osjetiti na plaži...ne obavljaju nuždu u more, a kao što rekoh, dobro odgojeni psi nuždu neće napraviti niti na plaži...dlake, istina psi puštaju dlake, ali ne puštaju li dlake i ljudi, koliko puta vam se dogodilo da plivajući u vaše prste uhvatite busenje nečije kose, ili da vam nečija prsna dlaka završi u ustima...tako da, ova primjedba o psećim dlakama mi ne drži vodu, a osim toga, dobro zbrinuti psi redovito se trimaju i četkaju tako da im možda na plaži dlake uopće niti ne padaju.

No razumijem ljude koji svoje mišljenje o psima i njihovim vodičima stvaraju prema svojim lošim iskustvima, iskustvima sa neodgovornim vlasnicima pasa koji o psima nemaju pojma i koji se sa i prema psima ne ponašaju onako kako bi to nužno bilo potrebno...svi ti neodgovorni vlasnici pasa štete svim onim pasovodičima koji se trude imati odgojene pse koji socijalizirano bez ikakvih problema mogu funkcionirati u svome društvenom okruženju.
Između ostalog, ovaj blog i postoji kako bi se stvarala pozitivna slika o svim onim odgovornim vodičima pasa u koje sam slobodan i sebe ubrojiti.

Hvala svima na komentarima...ugodno je čuti vaše mišljenje...


Post je objavljen 28.07.2008. u 07:55 sati.