Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/angelo1

Marketing

BLAGI BOG & PRAVEDNA NAGRADA I KAZNA


Šesnaesta nedjelja kroz godinu:
Misna čitanja: Mudr 12, 13. 16-19; Rim 8, 26-27; Mt 13, 24-43


Božja moć je povezana s blagošću

Iako su riječi ulomka iz Knjige Mudrosti upućene Bogu, ipak im je namjena bila uputiti lekciju izraelskom narodu. Na početku pisac ističe nekoliko božanskih karakteristika te stvari koje su suprotnost tim karakteristikama. U prvom retku govori o Božjoj brizi, ali i o osudi. Jedino se Bog Izraelov brine, i to za sve. To je zato što Bog nema suparnika niti koga tko bi mu bio ravan. Nema nikoga tko bi Bogu mogao prigovoriti da je nepravedan. Druga Božja karakteristika o kojoj se govori je Njegova moć. Ta karakteristika je povezana sa blagošću.

Božanska pravda potječe iz njegove moći; pravda koja zahtijeva da se dobro nagradi a zlo kazni. Zato što je Bog svemoćan, on može biti i blag. "Slabim bogovima" se ne isplati riskirati i biti blag. Jedino snažni i svemoćni Bog nema straha biti milosrdan. Svoju moć Bog očituje onda kad je netko dovede u pitanje, a kad se ne dovodi u pitanje nema je potrebe ni očitovati. Pravednici vjeruju u Božju moć koja djeluje u svijetu i u njima. A s druge strane ima bojažljivih koji su takvi jer ne vjeruju u božansku moć. Njihova nepromišljenost potječe iz nepovjerenja. I Bog ih grdi zbog nepovjerenja.

Razumije onaj tko hoće razumjeti

Evanđelje predstavlja Isusa kao učitelja mudrosti koji koristi metafore da bi izrazio svoju poruku. Isus donosi tri prispodobe da bi opisao rast kraljevstva Božjega. Prva prispodoba je poznata svim zemljoradnicima. Uz dobro sjeme, na njivi se često pojavi i kukolj. Prispodoba naglašava dvije važne teme. Prva je razočaranje da unatoč trudu oko kraljevstva, ipak neće doći do savršene žetve. Ne radi se o količini žetve, nego o kvaliteti; bit će i dobrih i loših.

Druga tema je eshatološka. Vrijeme rasta i sazrijevanje je vrijeme ovozemnog života, a vrijeme žetve je kraj vremena. Radnici bi čupali kukolj, ali je vlasnik taj koji pokazuje strpljivost i mudrost. Druga i treća prispodoba govore o slabim počecima kraljevstva, o nezamjetljivom rastu, no na kraju slijedi veliki uspjeh. Na koncu se donosi citat iz Ps 78, 2, gdje se Isus prikazuje kao onaj koji otkriva ono što je bilo skriveno; On je objavitelj. Prispodobe koje je Isus izrekao, sam je protumačio svojim učenicima. Tumačenje je jasno: nagrada slijedi pravednima, a kazna grešnicima. Tko ima uši, neka čuje; tko može i hoće razumjeti, neka razumije.

(cjelovita verzija: http://www.glas-koncila.hr/rubrike_nedjeljna.html?broj_ID=14646)



Post je objavljen 19.07.2008. u 22:57 sati.