Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/angelo1

Marketing

LJETNI KRATKI POSTOVI?


Mnogi se slažu da bi ljetni postovi morali biti kraći. To je relativno. I kratak tekst može biti dosadan, baš kao što i dugačak govor može biti vrlo zanimljiv. Eh, to opet ne znači da je korisno samo ono što je zanimljivo, a sve dosadno da treba odbaciti. To je dječja logika.

Evo, na primjer, danas je blagdan Svetoga Bonaventure. (Ujedno prigoda da pateru Dudi čestitamo imendan!) Taj franjevački svetac (iz 13. st.), koji je bio biskup i crkveni naučitelj (rođen u Italiji, studirao filozofiju i teologiju u Parizu, kao biskup-kardinal djelovao u Albanu, umro u Lyonu), kao plodan pisac koji je osvijetlio mnoga teološka i filozofska pitanja "naštancao" je hrpu "dosadne" literature. Međutim, upravo su takva djela duhovno i intelektualno izgradila generacije umova tijekom sedam stoljeća. A eto, gle čuda, ta "dosada" čita se i djeluje i danas!

U djelu "Put duše k Bogu" Bonaventura tumači kako je otajstvena mudrost objavljena po Duhu Svetomu. Pa kaže, vrlo slikovito, da je Krist put i vrata, ljestve i dizalo! Naime, tko k Njemu okrene svoje lice i upre svoj pogled u Njega - "u Njega koji visi na križu – a upre pogled vjere, nade i ljubavi, pobožne odanosti, udivljenja, zanosa, vrednovanja, pohvale, kliktaja", taj s Kristom prelazi u stanje novoga života. Osjeća ono što je čuo desni razbojnik na križu: "Danas ćeš sa mnom biti u raju!"

Međutim, da bi taj prijelaz bio savršen treba napustiti sve razumske čine, kaže Sv. Bonaventura. Ali to ne znači da treba ostaviti razum! Nego se tako postaviti da se sva silina čuvstava prenese i preobrazi u Boga. Dakle, to treba žarko željeti. No to se ne može dogoditi bez Duha Svetoga.

"Hoćeš li saznati kako to biva, upitaj milost, ne znanost; čežnju, ne razum; jecaj molitveni, ne čitalački studij; zaručnika, ne učitelja; Boga, ne čovjeka; tamu, ne jasnoću; ne svjetlost, nego oganj što je kadar posve užgati i preobilnim oduševljenjima i najžarčim čuvstvima prenijeti u Boga. Taj pak oganj jest Bog, zapaljuje ga Krist u žaru svoje gorljive muke."

Što trebamo učiniti? Bonaventura savjetuje da brigama, požudama i mašti nametnemo šutnju! No to baš i ne djeluje kao tipičan ljetni zadatak. Ali tko pokuša, uspjet će. Tko uspije, osjetit će dvostruku radost! Bona-ventura – dobar vjetar jedrima duhovne radosti!

PS&NB: Na današnji dan prije 29 godina u rodnome mjestu radosno sam slavio svoju prvu svečanu euharistiju - Mladu misu!



Post je objavljen 15.07.2008. u 18:39 sati.