Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ludazemskinja

Marketing

Blogovi učenika- nametnuti kontrolu ili dopustiti slobodu govora

U današnje vrijeme ne može se zamisliti svijet bez računala. Cijeli svijet je povezan preko jedne mreže i moguće je stupiti u kontakt s ljudima s bilo kojeg kontinenta.
Također je zadnjih godina postalo popularno imati svoj blog - mjesto gdje možemo izražavati svoja mišljenja i stavove ili jednostavno upoznavati ostale s događajima iz svog života. Prema svom iskustvu i poznavanju blogova, mogu sa sigurnošću reći da mladi pišu premalo kvalitetnih tekstova. Tu i tamo naiđem na stranicu gdje se obrađuju ozbiljnije teme i gdje mladi iznose svoje stavove na interesantan način, ali pišu se i blogovi koji nemaju drugi cilj osim veličanja nekog benda ili celebritija, blogovi koji služe kao online dnevnici,tj. pišu se u obliku opisa zanimljivijih događaja pojedinog dana, blogovi u kojima mladi iznose svoje probleme,a vršnjaci im pokušavaju pomoći i pružiti podršku, te oni koji se pišu da bi nasmijali i zabavili čitatelje.
Nikad nisam posebno razmišljala o tome dali treba nametnuti kontrolu u vezi pisanja takvih stranica ili ne. Slažem se da je vrednovanje slobode govora nešto vrijedno u svijetu. Svatko od nas je dio cjeline, komadić kamena koji sudjeluje u izgradnji mozaika svjetske baštine i zbog toga svatko ima pravo na vlastito mišljenje i na to da se njegovi stavovi ne omalovažavaju. Sloboda govora se danas poštuje mnogo više nego u nekim razdobljima prošlosti kad je postojao strah od kazne ako bi se mišljenje pojedinca razlikovalo od općeprihvaćenog mišljenja koje je bilo nametnuto od strane vladara.
Sloboda izražavanja danas je, po nekim izvorima, neophodna za postojanje demokratske vlasti. Također, izražavanje misli svakog pojedinca pomaže pri oblikovanju društva zbog toga jer se vlasti i trebaju orijentirati prema željama građanstva da bi nastalo opće zadovoljstvo.
Kad sve ovo povežemo s pojmom blogova, zaključujem da je pisanje nečeg takvog samo još jedan način na koji pojedinac želi utjecati na okolinu.
S druge strane, blogovi su znali imati i negativan utjecaj na ljude. Običaj je nakon čitanja posta (teksta na blogu) ostaviti i primjereni komentar. Nažalost, ti komentari nerijetko sadrže uvrede i ponižavajuće riječi upućene osobi koja piše blog ili jednostavno radi neslaganja sa stavom izraženim u tekstu.
Neki blogovi npr. promiču nezdrave oblike života,tj. uvjeravaju da je anoreksijai bulimija novi,moderan način života. Takve stvari znaju stvarati komplekse pojedinim ljudima i želju za takvim načinom života koji promiču mediji. To je samo jedan primjer lošeg utjecaja blogova.
Zbog slučajeva koji loše utječu na ljude preko Interneta, mislim da treba uvesti nekakav oblik kontrole, no također treba dopuštati današnjoj mladeži da pokuša pozitivno utjecati na društvo. Da se mene pita, ostavila bih sve kako jest jer je odluka pojedinca što će čitati i kako će shvatiti nešto. No, radi svijesti da postoje ljudi koji su podložniji negativnim utjecajima, nemam ništa protiv malo bolje kontrole na internetu.
Možda bi takav pokret pridonio općenito poboljšanju društva, a ne samo smanjenju broja blogova bez smisla.


Post je objavljen 05.07.2008. u 12:49 sati.