Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

MVPEI: Dodatna SOFA regulira suradnju RH vezanu uz NATO i PfP

Povodom pojedinih medijskih izvješća o Sporazumu između RH i SAD-a o pravnom položaju američkih vojnih snaga u Hrvatskoj, takozvanoj "Dodatnoj SOFA-i", MVPEI je pojasnio da se radi o međunarodnom ugovoru kojim se između Hrvatske i SAD-a uređuju pitanja vezana uz nazočnost snaga SAD-a u Hrvatskoj u okviru suradnje vezane za NATO ili Partnerstvo za mir.

- Ugovor razrađuje odredbe NATO SOFA-e (Sporazum o pravnom položaju NATO snaga) odnosno PfP SOFA-e (Sporazum o pravnom položaju snaga koje sudjeluju u Partnerstvu za mir) koji se odnose na Republiku Hrvatsku kao sudionicu Partnerstva za mir, i u svojim odredbama predviđaju mogućnost sklapanja posebnih aranžmana između zainteresiranih država - stoji u priopćenju.

Ugovorom u kojem je posebna pozornost posvećena zaštiti okoliša, prirode, kulturnih dobara i ljudskog zdravlja, uređuje se status vojne komponente snaga SAD-a kao i svih civilnih sastavnica koje ih prate tijekom obavljanja dogovorenih aktivnosti u okviru NATO-a, odnosno Partnerstva za mir. Kao primjer takvih aktivnosti u priopćenju se navodi nedavno provedena vježba Adriatic Aurora.

- Treba jasno istaknuti kako Dodatna SOFA ne stvara pretpostavke za trajno smještanje američkih snaga ili osnivanje bilo kakvih baza - ističe se u priopćenju.

MVPEI također pojašnjava da Dodatna SOFA ne stvara osnove za izuzeće od kaznenog progona. U svakom slučaju dolazi do provedbe kaznene jurisdikcije, a pitanje tko će izvorno biti nadležan za kazneni progon u pojedinom slučaju već je u načelu određeno u NATO SOFA i PfP SOFA. Nadalje, stoji u priopćenju, Dodatna SOFA nema nikakve veze sa takozvanim člankom 98. (zahtjevom SAD za neizručivanjem njihovih državljana Međunarodnom kaznenom sudu), i ni u jednoj svojoj odredbi se ne dotiče tog pitanja.

Ovaj sporazum omogućuje daljnje intenziviranje zajedničkih aktivnosti i partnerskih odnosa između Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država jačanjem obrambene i šire suradnje u borbi protiv međunarodnog terorizma, širenja oružja za masovno uništenje i organiziranog kriminala. MVPEI navodio da su ovakve sporazume Sjedinjene Američke Države već sklopile s nizom drugih država, članicama NATO-a, kao i onima koje sudjeluju u Partnerstvu za mir, kao što su Crna Gora, Srbija i druge.

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković je kazao da se radi o sporazumu o kojem se pregovara od 2005., a tumačenja pojedinih medija da se Hrvatska tim sporazumom odriče primarnog prava primjene jurisdikcije nazvao je "zlonamjernim". Sporazum o pravnom položaju američkih snaga u Hrvatskoj potpisan je 3. travnja u Washingtonu, isti dan kada je Hrvatska na summitu NATO-a u Bukureštu dobila pozivnicu za članstvo i dan uoči posjeta američkog predsjednika Georgea W. Busha Hrvatskoj.

Post je objavljen 03.07.2008. u 21:59 sati.