Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Odnosi Hrvatske i SAD-a na visokoj razini

Sjedinjene Države i Hrvatska iznimno su zadovoljne svojim bilateralnim odnosima, koji su sada na najvišem stupnju od osnutka moderne hrvatske države i zaslužuju najvišu ocjenu, izjavio je u utorak ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković nakon sastanka s američkom državnom tajnicom Condoleezzom Rice u State Departmentu.

Državna tajnica Rice i ministar Jandroković na polusatnom su sastanku razgovarali o razvoju gospodarske suradnje SAD i Hrvatske, o situaciji u regiji, u čijem stabiliziranju obje zemlje igraju konstruktivnu ulogu, te o zajedničkom angažmanu Hrvatske i SAD u Afganistanu i o partnerskim odnosima koje imaju u Vijeću sigurnosti UN, izjavio je nakon sastanka hrvatski ministar.

Naglasio je da se Hrvatska u Vijeću sigurnosti UN konzultira i usklađuje stajališta s partnerima iz NATO-a i EU i da se ta suradnja za sada pokazalo iznimno dobrom.

"Ovo je još jedan u nizu sastanak koji potvrđuje odličnu razinu bilateralnih odnosa", dodao je Jandroković, naglašavajući kako je riječ o nastavku intenzivnog hrvatsko-američkog dijaloga.

Na sastanku se, po njegovim riječima, govorilo i o procesu ratifikacije članstva Hrvatske u NATO-u.

"Hrvatska se nada da što skorijoj ratifikaciji našeg protokola o primanju u NATO i da će SAD biti među prvim zemljama koja će ratificirati taj sporazum", rekao je Jandroković.

Napomenuo je kako u State Departmentu postoji dobra volja da do te ratifikacije dođe što prije, ali je odluka na strani Senata.

Nakon razgovora u State Departmentu, ministar Jandroković je u German Marshall Fondu SAD-a u Washingtonu održao predavanje na temu "Transatlanstka zajednica i sigurnost u jugoistočnoj Europi".

Ministar Jandroković u utorak se u Bijeloj kući sastao s američkim savjetnikom za nacionalnu sigurnost Stephenom Hadleyem, s kojim je razgovarao o ratifikaciji protokola o Hrvatskom primanju u NATO, stanju na jugoistoku Europe i drugim pitanjima.

"Razgovarali smo o ratifikaciji protokola o primanju Hrvatske u NATO i izrazili želju da američki Senat bude među prvima koji će to učiniti", izjavio je ministar Jandroković nakon sastanka u Bijeloj kući.

Glavnina sastanka, po njegovim je riječima, bila je posvećena situaciji na prostoru jugoistočne Europe.

"Stephena Hadleya jako su zanimala hrvatska gledišta o trenutačnoj situaciji i što mi možemo učiniti da se ona u budućnosti poboljša", rekao je Jandroković.

Tjedan dana uoči potpisivanja protokola o primanju Hrvatske u NATO, 9. srpnja u Bruxellesu, ministru je u Washingtonu je potvrđena podrška SAD-a za mjesto Hrvatske u NATO savezu, uoči početka procesa ratifikacije tog protokola u 26 članica Saveza.

"Posjet je bio iznimno uspješan, potvrđena je visoka razina bilateralnih odnosa, potvrđena je potpora SAD-a hrvatskom ulasku u NATO i izražavamo nadu da ćemo vrlo skoro tu potporu vidjeti konkretno kroz ratifikaciju protokola u Senatu", rekao je hrvatski ministar.

Post je objavljen 03.07.2008. u 12:04 sati.