Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/psychonecro

Marketing

Ragnarok

Po što u zadnje vrijeme nemam baš inspiracije, a obožavam mitove pa čitajte malo o ovom mitu...


Mitovi nam govore nadolazeću priču o sudbini Bogova.

Stići će tri ledene zime s oštrim vjetrovima među kojima neće biti ljeta. To je Doba Sjekire. Pratit će ga Doba Mača, još tri zime s moćnim bitkama, gdje će se braća međusobno ubijati zbog pohlepe. Treće doba, još strašnije, je Doba Vjetra, a na kraju će nastupiti Doba Vuka. Vukovi će progutati Sunce i Mjesec. Fenris, Div-vuk, će toliko narasti da će se uspjeti osloboditi. Velika zmija Midgarda, koja je tolika da okružuje zemlju, probudit će se i izići na kopno trujući sve na što naiđe. Brod sačinjen od noktiju mrtvaca, najveća lađa od svih – Naglfar – će isploviti,a njome će upravljati Div Hrym. Vuk Fenris će napredovati razjapljenih usta – biti će takve veličine, da će njegova donja čeljust doticati zemlju, dok će gornja doseći nebo. Vatra će šikljati iz njegovih nozdrva i očiju. Vatreni Div Surtr će voditi Sinove Muspella preko Bifrosta pa će most puknuti. Loki će voditi prvake Hela. Cijela će ova mračna vojska stići na polje Vigridr da se bori protiv Bogova.

Heimdall će upozoriti Bogove. Zapuhat će u svoj rog Gjallarhorn kada se Sinovi Muspella približe vratima Asgarda. Odin će uzeti još jedan savijet iz Mimirovog izvora te će Aesir doći na polje Vigridr.

Thor će se boriti protiv Jormungard, midgardske zmije. Ubit će je , ali će potom preminuti od otrovnih rana. Frey će umrijeti u borbi sa Surtrom zbog nedostatka mača kojeg je nekoć dao svom glasonoši Skirniru. Najveće čudovište, pas Garmr, sada svezan pred Gnipa Pećinom, bit će oslobođen. Borit će se protiv Tyra i svaki od njih će biti ubojica onog drugog. Odina će progutati Fenris nakon strahotne bitke. Odmah nakon toga, Vidar će postaviti jednu nogu na donju čeljust vuka, dohvatit će njegovu gornju čeljust, a zatim mu rastrgati jednjak nadvoje. To će mu uspjeti zahvaljujući cipeli sačinjenoj od materijala sakupljenih od svih koji žele pomoći Aesiru – komadići od prstiju i peta istrošenih cipela bi trebali biti bačeni na stranu da ih Aesir pokupi. Loki i Heimdall će se međusobno poubijati. Surtr će bacati vatru preko svijeta i cijelog ga spaliti.

Ragnarok je propast Bogova i svijeta kakvog poznajemo. Ali pretpostavlja nov početak, zbog cikličke prirode svih procesa. Nebesa će biti postavljena u Gimle, odaju koja i sada postoji iznad zemlje Svijetlih Elfova. Zli će naseliti Nastrand, blizu Hvergelmira, gdje će biti mučeni zmijskim otrovom. Zemlja će izroniti iz mora, zelena i predivna. Vidar i Vali će živjeti u Ida ravnici, gdje se nalazio Asgard. Baldr i Hodr će doći iz Hela, a Magni i Modi, Thorovi sinovi, će imati Mjollnir. Dakle, Bogovi će se ponovo uzdići. Kći božice Sunca će zauzeti majčino mjesto.

Prije Bitke, Bogovi su sakrili muškarca Lifa i ženu Lifthrasir u Hoddmimirs Holt, mjesto unutar Drva Svijeta. Njih dvoje će naseliti svijet čovječanstvom nakon Ragnaroka.

Ako nekoga isto zanimaju mitovi i takve neke medieval stvari, neka posjete ovu stranicu

Image Hosted by ImageShack.us


Post je objavljen 30.06.2008. u 09:33 sati.