Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/taranails

Marketing

Zdravi nokti

Zbog česte izloženosti mehaničkim i kemijskim oštećenjima, poput rada na tastaturi ili upotrebe agresivnih sredstava za čišćenje, nokti postaju krhki, listaju se i lome. Upotreba škarica ne preporučuje se ni kod zdravih noktiju, a oštećene obavezno treba skraćivati turpijanjem. Njihov izgled poboljšat će uzimanje biotina i vitamina B skupine.
Nokti otkrivaju i zdravlje organizma. Žuti govore o kroničnom bronhitisu, izrazito izbočeni ukazuju na plućnu bolest, a uzdužno isprugani na slabokrvnost. Tada je najvažnije liječiti osnovnu bolest.

Kažu da se muški pogled najčešće zadržava na ženskoj kosi, dok žene svoj pogled prvo usmjeravaju na njegove nokte. Ne slučajno, jer nokti na rukama ne govore samo o urednosti i životnim navikama osobe, već progovaraju i o njenom zdravlju. Mada su veličina, oblik i čvrstoća noktiju genetski određeni, na njihove osnovne karakteristike mogu djelovati i vanjski utjecaji, te razne unutarnje i kožne bolesti.
Nokat nastaje kad se površinski rožnati sloj kože uvuče u njezin srednji sloj, pa stvori tvrdu keratinsku ploču čvrsto zalijepljenu za podlogu. Najčešće govorimo o tri glavna dijela nokta, korijenu, ploči i slobodnom rubu nokta, mada je njegova građa znatno složenija. Upravo je složenost njegove građe zaslužna da se s nokta mogu čitati promjene u čitavom organizmu. Jedini je problem što nokat relativno sporo raste, pa promjene uzrokovane oštećenjima ili bolestima treba strpljivo liječiti.


Post je objavljen 26.06.2008. u 03:59 sati.