Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nogohod

Marketing

Revizijama u novi poredak

Tko sad čuva državni pečat? Svojevremeno tu časnu dužnost obavljao sabornik kao izmišljen za odokalnu procjenu vrijednosti mozga. Cirka oko dvije marke. Šta se u međuvremenu promijenilo? Ukinulo marku, onu čija je stotica nosila lik Clare Shuman, ostala je samo ona konvertibilna u napaćenoj susjednom nam državi, United Europe uvela novu valutu. Iako bi Euro trebao vrijediti malo manje od dvije marke, taman kao kilo mozga, neke druge matematike izračunale su da sve mora poskupiti osim ljudskog rada.

Euro - euforija stišala se malo prije polufinala, danas se vraćaju junačine zadužene za polovinu dude -varalice koja naciju drži sretnom, priskrbljujući sebi kruha i igara, prodajući igru. U kojem smo se društvenom poretku probudili? Svjedoci smo da poslije socijalizma dolazi robovlasništvo sa stanovitim nadama da nas očekuje svijetla feudalna budućnost... Prodaja, odnosno transferi igrača otvorili su put nakupcima i prekupcima da svojim snalažljivostima izbjegnu silna porezna plaćanja. Nismo ni čestito protrljali oči kad neki feudalci trguju velikim imanjima zajedno s pripadajućimj radnicima. Čovjek kao naša najveća vrijednost pojavio se kao uteg koji srozava vrijednosti upropaštenih tvornica, dovodeći do apsurda kojim veći broj radnika u mirazu sramotno obara cijenu.

Uz ovako raskupusane rezultate društvene evolucije, sažaljevam školarce koji će se susretati uz pridjeve pridružene uz imenicu HOMO. U pobrkanim smjerovima razvoja, postavlja pitanje kamo postaviti Homo Sapiensa, Homo Ludensa, Homo Erectusa, Homo Oeconomicusa... Kako đaku objasniti da Homo Erectus nije nastao nakon Homo Sapiensa, (mora li se misliti uspravno?),da trenutak uspinjanja na zadnje noge, oslobađajući prednje noge za rad, nije zapravo bio krivi put u razvoju, kao da se ta erekcija nije odnosila na peti ekstremitet,već na stojeći stav. Najkraće rečeno: Razlikovanje hajvana i hinsana.

Držeći se za glavu, imajući u rukama "pune ruke posla", mogao bi i porazmisliti čemu ruke služe, nakon što su oslobođene bitne zadaće iz lokomotornog sustava. Pretpostavljam da je rukomet evolucijski stariji od nogometa, pa je potonji uzmišljen da bi se ruke oslobodile od lopte. Nejasna je tu uloga glave, koja također može poslužiti za nabijanje lopte. Koji put se od siline udarca promućka. Nekima su nakon takvog mućkanja na pamet pale epohalne ideje, koje se još uvijek bore za mjesto u Novoj Historiji. Nije tipfeller, nisam mislio na Histeriju.

Post je objavljen 21.06.2008. u 15:55 sati.