Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/neraikonji

Marketing

MuStAnG!!!!

Napokon mustaniziii... Ti prelijepi divlji konji...

Jeste li znali?
Da bi se obranili od napada vukova,mustanzi će oblikovati uski krug,u čijoj sredini će se nalaziti ždrebad.Ako vukovi žele razbiti krug udarat će ih mustanzi kopitima i pokušati ugristi.

Zbog svoje društvenosti te radi obrane od grabežljivaca mustanzi se udružuju u manja krda koja se sastoje od jednog pastuha i njegova harema od 2-8 kobila,te njihove ždrebadi i mladih pastuha.
Krdo ima svoje područje na kojem pase i koje ujedno i brani.Stranim krdima dopuštaju pristup samo do rubnih dijelova,no katkad se ipak udružuju s njima radi zaštite od zajedničkih neprijatelja.
U krdu naješće dominira kobila predvodnica (najstarija kobila) koja izvodi krdo iz opasnosti dok pastuh ostaje zadnji i bori se.Pred neprijateljem se propinje na stražnje noge,glasno rže,podiže mnogo prašine i prednjim nogama pokušava oboriti neprijatelja.
Pastuh u svojoj blizini ne podnosi druge pastuhe pa će mlade pastuhe istjerati iz krda najkasnije u dobi od oko 3 godine.


Mustang potječe od konja koje su Španjolci u 16 st. sa sobom donijeli u Ameriku.Neki od tih konja su pobjegli u divljinu i potom se proširili po sjevernoameričkim prerijama.
Ime "mustang" potječe od španjolske riječi "mesteno"=bez vlasnika.

Američki su Indijanci mustange upotrebljavali kao jahaće konje,a pojedina plemena koristila su samo mustange određene boje.Čejeni su mustange sa šarenom glavom i pjegama po prsima smatrali svetima i vjerovali da im oni pomažu da pobijede u borbi.

Nekada su mustanzi izgledali puno plemenitije nego danas.Od vremena do vremenate se osobine plemenite pasmine opet iskažu kod pojedinih konja.S obzirom na to da su mustanzi nastali križanjem mnogobrojnih pasmina, ne posjeduju prepoznatljive zajedničke značajke,a niti jedinstvenu boju dlake. Kako bi mogli preživjeti u teškim uvjetima svoje okoline,relativno su maleni-visoki su samo 1,40 m i imaju čvrsto i mišićavo tijelo.

SLIKE!!!:
Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us


I ŽELIM PUNO KOMENTARA!!! PUSA!

Post je objavljen 20.06.2008. u 14:30 sati.