Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Vukelić: SAD pozdravlja hrvatske projekte vojne suradnje

SAD podržava razvoj regionalnih vojnih centara za obuku u Hrvatskoj, suradnju i pomoć Hrvatske zemljama iz regije na putu prema NATO-u, širenje programa školovanja hrvatskih časnika u SAD-u i druge projekte, izjavio je hrvatski ministar obrane Branko Vukelić nakon susreta sa zamjenikom američkog ministra obrane Gordonom Englandom u Washingtonu.

- Susret sa zamjenikom američkog ministra obrane Gordonom Englandom bio je više nego uspješan i okrunio je šestodnevni boravak u SAD-u - izjavio je ministar Vukelić nakon radne večere s Englandom u petak.

Na dvoipolsatnom susretu, po njegovim riječima, još jednom je potvrđeno prijateljstvo i partnerstvo Amerike i Hrvatske, kao i veliko uvažavanje SAD za reforme koje Hrvatska provodi u MORH-u i u društvu, za njezin veliki angažman u mirovnim misijama, te tretiranje Hrvatske kao predvodnika u regiji. U tom je kontekstu bilo riječi o suradnji Hrvatske sa zemljama regije, aspiranticama za članstvo u NATO-u.

- Posebno sam spomenuo projekte regionalnog karaktera koje želimo realizirati. Riječ je o centru za obuku ronilaca u Divuljama, centru za obuku pasa i centru za obuku za mirovne misije, koje bi mogle koristiti sve zemlje u regiji, te druge zemlje i članice NATO-a - rekao je Vukelić, dodajući kako je za to aspolutno dobio podršku drugog čovjeka Pentagona.

- Amerika s velikim odobravanje pozdravlja stav Hrvatske da nakon ulaska u NATO ne zanemaruje susjedstvo i regiju - naglasio je Vukelić.

Hrvatska i dalje želi biti vrlo aktivna u regiji i imati dobru suradnju sa BiH, Crnom Gorom, Kosovom i Srbijom, i uključiti ih u tijekove u kojima smo mi sada i olakšati im približavanje NATO-u, dodao je. Vukelić je kazao kako je s Englandom razgovarao i o ratifikaciji protokola o Hrvatskom pristupanju NATO-u u Senatu SAD, koja se očekuje do kraja godine, te o dovršetku procesa ratifikacije u zemljama članicama do idućeg summita Saveza 2009.

- U razgovoru s Englandom zatražili smo izravnu financijsku i drugu pomoć u nekoliko za nas bitnih pitanja za Hrvatsku i dobili smo jasnu podršku - rekao je Vukelić, navodeći kako je riječ o nezavršenom radarskom sustavu, te o adekvatnoj opremi za hrvatske časnike i vojnike - da bi u mirovnim misijama bili opremljeni kao američki.

S američke je strane obećano i povećanje financijskih sredstava za školovanje hrvatskih časnika na vojnim akademijama u SAD, rekao je Vukelić, ističući kako je trenutačno na školovanju u SAD 12 hrvatskih časnika, a cilj je da ih bude 40 do 50 godišnje. Vukelić je kazao kako se u razgovoru s Englandom nije spominjala moguća nabava američkih borbenih zrakoplova F-16 za Hrvatske oružane snage.

Ministar Vukelić i izaslanstvo MORH-a, jučer je završilo višednevni radni posjet SAD-u, u čijem je središtu bila zajednička vojna vježba Hrvatske Kopnene vojske i Nacionalne garde Minnesote CROMIN 08., održana u srijedu na vojnom poligonu Camp Ripley u toj američkoj saveznoj državi. Vježba u kojoj je sudjelovao jedna vod HKoV-a i jedan vod Nacionalne garde, pokazala je visoku obučenost hrvatskih vojnika i njihovu sposobnost za usklađeno djelovanje s drugim vojskama u mirovnim misijama, ocijenili su američki domaćini.

Glavni zapovjednik Nacionalne garde Minnesote, general bojnik Larry Shellito, na završetku vježbe podijelio je priznanja 34-orici pripadnika voda 1. bojne Gardijske motorizirane brigade, sa sjedištem u Vinkovcima, koji su sudjelovali u dvotjednoj vježbi u Camp Ripleyu. Ministar Vukelić i članovi izaslanstva MORH-a izrazili su zadovoljstvo uspjehom vojne vježbe CROMIN '08., čiji su ciljevi bili doprinos razvoju sigurnosnih mjera i borbi protiv terorizma, razvoj interoperabilnosti te uvježbavanje procedura i postupaka za mirovne operacije te poboljšanje operativnih sposobnosti sudionika.

Suradnja Hrvatske vojske i Nacionalne garde Minnesote datira od 1996., a od 2005. izvode se i zajedničke vojne vježbe, naizmjence u Hrvatskoj i Minnesoti.

Post je objavljen 15.06.2008. u 10:24 sati.