Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/worldofhorses

Marketing

PONAŠANJE KONJA

Konj se tijekom evolucije promijenio kako se kaže "od glave do pete", kako eksterijerno, tako i u ponašanju. Pošto su tokom vijekova konji sve više postajali dio čovjekovog života a samim time i postali ovisni o čovjeku, tako su ove plemenite životinje bivale sve inteligentnije, a značaj instinkta je postajao sve manji. Ipak i dan danas, konje je veoma lako razumjeti i shvatiti, pošto oni unaprijed signaliziraju svoje namjere. Nekada je govor tijela bio veoma važan dio komunikacije među konjima koji su živjeli u krdima tj. na slobodi. Danas konji imaju sve manje mogućnosti na život u “porodici”, pa im često jedino štala pruža osećaj sigurnosti.

Nagla promjena ustaljene sredine može kod konja izazvati strah i tzv refleks bijega, koji im je urođena forma ponašanja kada se osećaju ugroženim. Važno je, ukoliko imamo mogućnosti, držimo zajedno više konja - tako će im život biti potpuniji i bolji.

Konji koji se drže sami, žive monoton i dosadan život, i imaju veće šanse na loše, negativne navike koje se teško ispravljaju, a često ugrožavaju i same konje, pa i okolinu. Kako među ljudima, tako i kod konja možemo zapaziti da ih ima sa različitim karakterom, temperamentom, navikama itd. Razlike u temperamentu se također mogu svesti i na razlike ovisno od pasmine. Toplokrvni, punokrvni konji su uvek živahniji, temperamentniji od krupnih, hladnokrvnih pasmina. Pošto kod konja postoji podjela na različite krugove ( one dominantnije i jače, oni zauzimaju viši položaj ) svaki konj zna gde mu je mesto u društvu. Ova podjela postoji i kod konja koji žive u prirodi ali i u štali.

Značaj ove podjele mora znati i čovjek, pošto se i on od strane konja tretira kao član krda, te mora imati svoje mesto u njemu. Uz prikladno ponašanje možemo postići da nas konji prihvate kao vođu, kao dominantnu jedinku sa najvećom pozicijom. Previše popustljive vlasnike sa neučinkovitim,tj popustljivim autoritetom, konji ubrajaju u niži sloj, te se tako i ponašaju prema njima. U ovim slučajevima konj može postati svojeglav, neposlušan i svojim ponašanjem pokazuje da je on na poziciji vođe. Samouvjereni, smireni ali odlučni konjari mogu računati na visoku poziciju i time poslušne suradnike među konjima. Uvijek je najteže izaći na kraj sa konjima koji su u visokoj poziciji grupe. Treba znati da se silom i grubošću ne može ništa postići. Više ćemo napredovati ako upoznamo ponašanja konja i lako prepoznamo date situacije na koje možemo brzo i učinkovito reagirati.

Konji svojim pokretima i glasom mogu izraziti puno toga. Govor tijela je veoma važna komunikativna forma među ovim velikim životinjama. Moramo provesti puno vremena pored konja i sa konjima da bi i iz najmanjeg pokreta shvatili šta žele, šta misle... Uši, oči, njuška, vrat, glava, noge – pa skoro cijelo tijelo ima neku funkciju u prenošenju informacije. Svaki dio tijela ima karakteristične pokrete preko kojih možemo shvatiti trenutno emotivno ili fizičko stanje našeg ljubimca ili pak konja sa kojim se prvi put susrećemo. Tako vrlo brzo možemo utvrditi da li se jednom konju smije prići ili ipak ne. Stoga je vrlo važno da čovjek upozna kako instinktivno ponašanje, tako i ponašanje koje su konji stekli u čovjekovoj blizini. Konja možemo upoznati isključivo onda, kada im upoznamo i "jezik".



ps pozdrav mojim najboljim frendicama iz kluba, Tea i Helena kiss

Post je objavljen 14.06.2008. u 23:03 sati.