Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/jakovripic

Marketing

UVOĐENJE U OTAJSTVA VJERE

I. ZNAČENJE SVETOG KRIŽA

a.) ZNAK KRIŽA

U IME OCA I SINA I DUHA SVETOG ! AMEN !




Znak Križa je pobjedonsni znak Isusa Krista, Otkupitelja i Spasitelja ljudi i svijeta.
To je glavni i Temeljni znak kršćanstva, jer nas je Krist po svojem svetom Križu otkupio i spasio.
Križ je ponos svakoga Kristova učenika i vjernika.


b.) KRIŽ I KRŠTENJE


Znakom svetog Križa u sakramentu Krštenja,mi smo postali djeca Božja kada nam je svećenik, polijevajući nas vodom po glavi,govorio: N.(ime krštenika), ja te krstim u ime OCA I SINA I DUHA SVETOG AMEN.....
Zato mi kršćani svaku našu molitvu,čin,posao i djelovanje za počinjemo i dovršavamo znakom SVETOGA KRIŽA želeći tako potvrditi našu pripadnost BOGU, OCU I SINU I DUHU SVETOMU.
Tako kada stavljamo desnu ruku na čelo, mi Bogu,Ocu, našem Stvoritelju posvećujemo svoj razum,pamet misli i inteligenciju.,zatim noseći ruku na prsa mi posvećujemo Bogu Sinu, našem Otkupitelju i Spasitelju ISUSU KRISTU,naše srce,dušu,osjećaje i ljubav. I na kraju noseći desnu ruku na lijevo i desno rame mi darujemo Bogu Duhu Svetom našu volju i slobodu,naše duhovne i tjelesne snage: zapravo svega sebe.
Na taj način mi znakom Križa i izgovarajući riječi: U IME OCA I SINA I DUHA SVETOG, darujemo i posvećujemo Bogu svega sebe,sa svim onim što jesmo, što imamo i što činimo.
Zato Sv.Pavao apostol s punim pravom kaže:"A' ja sam daleko od toga da se ičim ponosim, osim Križem Gospodina našega Isusa Krista,po kome je meni razapet svijet i ja svijetu !" (Gal.6,14).
Ove riječi koje je Apostol Pavao izrekao za sebe, vrijede isto tako za svakoga kršćanina i pravoga Isusova učenika.



Post je objavljen 26.10.2010. u 15:37 sati.