Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Rusija u NATO-ovoj vježbi spašavanja

Prvi puta u povijesti Rusija je sudjelovala u NATO-ovoj vježbu podmorničkog spašavanja. U scenariju, koji se odigravao blizu norveške obale, zbog sudara trgovačkih brodova, vojna je podmornica s 24 članova posade gurnuta na dno oceana. U idućim satima zatočeni mornari su pobjegli s potonutog plovila na dubini od 90 metara.



U ovoj misiji, bijeg iz podmornice uz rusku pomoć nije mogao ispasti bolje, rekao je David B. Ditter, američki zamjenik zapovjednika mornarice. Ovakve vježbe spašavanja u međunarodnom sastavu NATO održava svake tri godine od 1987. I Rusi su bili vrlo zadovoljni vježbom, a kapetan AS-34 plovila za spašavanje Maksim Polikarpov naglasio je da je vrlo sretan što ova vježba ide i u korist ruskog imidža i reputacije zemlje. I doista je bilo tako, jer je rusku ekipu posebno pohvalio norveški kapetan Ruben te ih nazvao velikim profesionalcima.
Ova vježba ujedno je veliki znak da je Rusija spremna sudjelovati u vježbama i pomagati u operacijama. Druga je, naravno, stvar politička priroda Saveza koju Kremlj nikako ne može prihvatiti.


Post je objavljen 06.06.2008. u 10:56 sati.