Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iskrenpostenanngellboy1988

Marketing

Mogu li muškarci i žene biti prijatelji?

Najveći problem, kažu stručnjaci, u muško- ženskom prijateljstvu predstavlja seks. Kada se javi seksualna privlačnost, ona predstavlja prijetnju tom prijateljstvu.

O ovoj temi svi mogu nadodati nešto iz vlastitog iskustva.

Stručnjaci kažu da muškarci i žene pojam prijateljstva ne shvaćaju jednako. Za žene se prijateljstvo temelji prije svega na povjerenju, a ako je žena zaljubljena, sretno udana i ispunjena, svog prijatelja neće gledati kao seksualni objekt.

Muškarcima to i nije toliko bitno, kod njih veću ulogu imaju djela i u većini slučajeva muškarac u vama nije prepoznao kvalitete dobrog prijatelja, pa želi još više produbiti prijateljstvo. Vjerojatno mu se sviđate i misli kako biste baš vi jednog dana mogli biti njegova bolja polovica.

S druge strane, kada se on sviđa vama, a vi ste 'kvalitetna' osoba, ali ne i njegov tip, vjerojatno će vam predložiti prijateljstvo. Žongliranje između prijateljstva i zaljubljenosti ili seksualne privlačnosti može biti uistinu teško i rijetko kada će to prijateljstvo potrajati i biti pravo prijateljstvo.

U muško-ženskim prijateljstvima čest je slučaj da netko od njih dvoje glumi prijateljstvo. I iako postoje iznimke, takva su prijateljstva rijetka.

Takvo je prijateljstvo lako započeti, ali za njegov opstanak važno je da obje strane iskreno razmišljaju samo o prijateljstvu.

Između ostalog, Edward Westermarck dao je jedno objašnjenje. Tvrdi da postoji prirodna spolna nezainteresiranost među osobama koje se poznaju i druže od najranije dobi, da takve osobe jednostavno ne zanimaju međusobni spolni odnosi. Tu nema nikakve genetske podloge jer se takva nezainteresiranost javlja kod osoba koje nisu u krvnom srodstvu. Prema ovome vaše prijateljstvo iz ranih dana možda i nije osuđeno na propast zbog moguće privlačnosti.

Post je objavljen 04.06.2008. u 20:16 sati.