Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/shirov1

Marketing

Gata Kamsky

Zadnjih nekoliko tjedana svjedocili smo spletkama oko igranja polufinalnog meca izmedju Kamskog i Topalova za slijedecu godinu. U igri su bili Topalovov manager Danailov i Bugarski šahovski savez na jednoj i SAD šahovski savez na drugoj strani. Na kraju je odluceno da ce se mec igrati u Ukrajini - "neutralnom" terenu a nagradni fond je cak 750.000,00 USD.

Image Hosted by ImageShack.us
Mladi Kamsky

Više o organizaciji meca mozete procitati na fide.com, chessbase portalu..... Mec ce se odrzati u Lvovu u Ukrajini a pobjednik meca ce igrati protiv novog svj. prvaka koji ce biti poznat poslije meca Kramnik - Anand koji se takodjer odrzava ove godine.

Na pocetku 90-ih godina proslog stoljeca mlada šahovska zvijezda Gata Kamsky iz Petersburga (Rusija) počela je veliki pohod na šahovski vrh. Njegovu šahovsku karijeru cine kontroverze. Najviše zbog njegovog oca, koji ga je pratio na svakom koraku. Rustam Kamsky (otac) je bio boksački šampion i veliki diktator u kući.

Možda je upravo zbog toga Kamsky djelovao poput robota sa svojim "debelim" naocalama (visoka dioptrija) te suhom gradjom. Naime Gata nije odgovarao na pitanja novinarima. To je bila očeva domena.

Image Hosted by ImageShack.us
Mec protiv Karpova, 1996

Obiteljski "teror" je donio odlicne rezultate. Sredinom 90-ih Kamsky je postizao bolje rezultate cak od Kramnika i Ananda. Igrao je dva finalna meca za svjetskog prvaka koja je izgubio. Prvog po FIDE verziji protiv Karpova i drugog protiv Kasparova. Naravno to su bila dvojica najjacih tih vremena ali je zacudjavajuce kako je Kamsky kao 16 godisnjak pomeo preostalu konkurenciju.

Image Hosted by ImageShack.us
Topalov - Kamsky

1996 dolazi veliki sok. Naime njegov otac je najavio da obitelj odlazi u SAD gdje ce Gata studirati medicinu i prestati igrati aktivan sah. Naravno da je za financijsku stranu preseljenja bilo zasluzno Gatino sahiranje sa kojim je obitelj dovoljno zaradila za bezbrizniji zivot na zapadu.

Gata je poslije tri godine prekinuo studij medicine te brzopotezno zavrsio studij prava. Nakon toga se osamostalio od obitelji. Prije dvije godine covjek se odlucio vratiti sahu. Do nedavno sudjelovanje na turnirima mu je sluzilo vise kao uigravanje a da nije trebao za to previse vremena pokazao je osvajanjem svjetskog kupa a time i sudjelovanje u mecu protiv Topalova.

Ukoliko izadje iz tog meca kao pobjednik onda mu se smjesi vec 3. mec za svjetskog prvaka. To ni nije vise nemoguca misija posto je na svjetskom kupu "oprao" svu konkurenciju te zavrsio taj turnir bez ijednog poraza. U finalnom mecu je dobio novodobnog "gusara iz Rige" A. Shirova.

Image Hosted by ImageShack.us
Finale svjetskog kupa 2008




Post je objavljen 01.06.2008. u 19:03 sati.