Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/konzervativni

Marketing

Tajna "CROATOAN" indijanaca!

Jedna od najvećih misterija naseljavanja Sjeverne Amerike možda upravo ima veze sa Hrvatima,tj. starim dubrovačkim i dalmatinskim moreplovcima,u Americi je poznata pod nazivom "LOST COLONY 1585-1590".
O toj misteriji napisane su mnoge knjige i znanstveni radovi,a snimljeni su i neki SF filmovi sa tom tematikom.

O spomenutom događaju čak su snimljeni filmovi i serije (horor žanr),npr 9 epizoda serije "Supernatural" zove se Croatoan!

O čemu se radi?

Otok Roanoke bio je mjesto prvog engleskog naseljavanja na podrucju Sjeverne Amerike i jedna od velikih zagonetki povijesti - “izgubljene kolonije”.

Prvu ekspediciju u karolinski akvatorij vodili su 1584. Philip Adams i Arthur Barlow.

Nakon dva mjeseca boravka medju prijateljskim Indijancima vratili su se vodeci dva urodjenika, Mantea i Wanchesea, koji su iznenadili visoke englesko krugove svojom uljudbom i brzinom ucenja jezika.

Rodno mjesto Mantea bio je Croatoan!

Slijedi iste godina ekspedicija sir Richarda Greenvillea, koji ostavlja u Croatoanu 15 ljudi.
Kad 1588. onamo stize John White, Indijanci mu sa zaljenjem dojavljuju da su svi doseljenici pomrli.
White ostavlja 55 ljudi, ukljucujuci zene i djecu, no kad se vratio 1590., nije zatekao nikoga, vec samo na jednom hrastu urezano CRO, na drugom CROATOAN!!
Nedaleko Mantea danas se mogu razgledati tragovi doseljenicke utvrde Fort Raleigh i podrucje pod sumom gdje su se vjerojatno nalazile nastambe i polja doseljenika.


Mnogi hrvatski i americki pisci raspravljali su o legendi prema kojoj su "Croatan Indijanci" koji su naselili najveci dio Sjeverne Karoline mozda hrvatskog podrijetla.
Neki su strucnjaci pokusali upozoriti na slicnost izmedju imena Croatan (ili Croatoan) i latinskog naziva Hrvat - Croata.
Louis Adamic, Joseph S. Roucek i drugi spominjali su legende sto su kruzile po Dalmaciji o brodovima koji su u 16. stoljecu prevozili izbjeglice u Ameriku i nikad se nisu vratili.
Prema predajama, jedan ili vise tih brodova nasukali su se na opasnoj obali danasnje Sjeverne Karoline (North Carolina), a prezivjeli su se brodolomci pomijesali s indijanskim stanovnistvom i s vremenom prihvatili naziv Croatan.
Prof. Roucek tvrdi da je "jedan hrvatski brod doplovio do prvog stalnog naselja u Americi" te je konacno "spasio cijelo naselje od unistenja". Adamic cak tvrdi da su prvi hrvatski doseljenici vec bili u Americi "priblizno cetiri desetljeca prije nesretnog pokusaja sir Waltera Raleigha da osnuje anglosaksonsku koloniju na otoku Roanokeu, u Sjevernoj Karolini".

Povjesnicari nisu mogli rijesiti zagonetku podrijetla djece "vrlo lijepe svijetlosmedje kose", koju su engleski doseljenici prilikom svog dolaska pronasli medju Indijancima.
Druga engleska izvjesca spominju legendu o nasukanim brodovima bijelih ljudi oko otoka Roanokea. Najvjerojatnije su se bijelci, stanovnici engleske tzv. izgubljene kolonije, stopili s prijateljski raspolozenim (Croatan) Indijancima.


Je li slicnost naziva Croatan i Croata slucajna?

To pitanje nikad nije rijeseno. Mozda su se neki dubrovacki ili dalmatinski mornari nasukali blizu otoka Roanokea i konacno asimilirali s Indijancima te ih cak nazvali svojim imenom. Medjutim, nema pouzdanih povijesnih dokaza te teorije pa je ne mozemo prihvatiti kao povijesnu cinjenicu.
Ona i dalje ostaje zagonetka i legenda.

U Sjevernoj Karolini danas postoje mnogi toponimi koji označuju otoke,parkove,šume,općine,narode (inijance), područja a čiji je korijen riječi upravo "Croato",npr:
Croatamonge, Croatamung Island, Croatan Indians, Croatan Indian Park, Croatan National Forest, Croatan Sound, Croatan Township, Croatan Wildlife Area, Croatoan Island.

Čudno je da se kod nas kako se jedna od najvećih misterija Amerike ne spominje niti dodatno istražuje možebitna povezanost sa Hrvatima,dok o bermudskom trokutu i sličnim pojavama često čitamo u raznim časopisima.

Nije li konačno vrijeme da saznamo nešto više o današnim Croatoan indijancima u Americi i da li su njihovi preci imali veze sa našim moreplovcima?

White-deBry mapa iz 1590 god.
Image Hosted by ImageShack.us


Post je objavljen 29.05.2008. u 21:01 sati.