Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Hrvatski tim otputovao na NATO-ovu međunarodnu vježbu u Helsinkiju

Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS) uputila je danas tim od 14 pripadnika sustava za zaštitu i spašavanje iz vode na NATO-ovu Međunarodnu vježbu zaštite i spašavanja "UUSIMAA 2008.", koja se od 31. svibnja do 5. lipnja održava u okolici Helsinkija u Finskoj.
Vježbu organiziraju civilne strukture NATO-a i države Partnerstva za mir.

Republike Hrvatska od 2001. sudjeluje na svim takvim NATO-ovim vježbama, a dvije takve vježbe održane su u Hrvatskoj - 2002. "Kroćenje zmaja" u Makarskoj i 2007. "IDASSA" u Zadru.

Međunarodna vježba zaštite i spašavanja "UUSIMAA 2008." organizira se i provodi u cilju unapređenja suradnje i koordinacije zemalja članica NATO-a i Partnerstva za mir radi uvježbavanja postojećih procedura nacionalnih civilnih i vojnih struktura te suradnje država za pripravnost, odgovor i upravljanje u slučaju velikih nesreća i katastrofa.

Posebno se naglašava uloga NATO-a i Partnerstva za mir te suradnja među zemljama članicama u aktivnostima vezanim uz civilne ugroze.

Tajnik Kabineta ravnatelja DUZS-a Damir Čemerin izjavio je Hini da je hrvatski tim sastavljen od pripadnika interventne ronilačke postrojbe civilne zaštite i djelatnika DUSZ-a, a na NATO-ovoj međunarodnoj vježbi sudjeluje sa timovima iz još 24 države.

Čemerin je naglasio da za hrvatski tim vježba predstavlja izazov kako bi pokazao svoje logističke mogućnosti. Hrvati sa sobom u pet kombija voze ronilačku opremu, šatore i drugu logističku opremu, kao i čamac.

Na putu do Helsinkija hrvatskom timu pridružit će se timovi iz BiH i Slovenije.

Post je objavljen 29.05.2008. u 15:11 sati.