Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Svečani ispraćaj prvog hrvatskog kontingenta u misiji UNDOF

U zagrebačkoj vojarni "Croatia" svečano je danas ispraćeno 95 pripadnika 1. hrvatskog kontigenta u misiju UNDOF na Golansku visoravan, kamo odlaze u sklopu austrijskog kontingenta.

Pripadnici kontingenta, među kojima su i dvije žene, za nekoliko će dana otputovati na Golansku visoravan - gdje će šest mjeseci biti između sirijskih i izraelskih snaga u okviru misije UNDOF koja tamo djeluje još od 1974. godine.

Svečanom ispraćaju danas su, uz obitelji pripadnika kontingenta, nazočni bili predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik OS RH Stjepan Mesić, predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić i predsjednik Vlade RH Ivo Sanader.

Pozdravivši pripadnike Prvog hrvatskog kontingenta, predsjednik Vlade Ivo Sanader rekao je da smo od zemlje primateljice pomoći UN-a postali zemlja koja aktivno sudjeluje u mirovnim misijama te da od tog vremena do danas nije prošlo puno. Naglasio je da je RH danas nestalna članica Vijeća sigurnosti UN-a te da sudjeluje u velikom broju mirovnih misija UN-a i NATO-a. Istaknuo je da mu je posebno drago što su za hrvatske vojnike pristanak dale i izraelska i sirijska strana te da će se Hrvatska i dalje zauzimati za mir u svijetu.

Predsjednik Republike Stjepan Mesić napomenuo je kako danas, na Međunarodni dan mirovinih misija UN-a, prvi put ispraćamo postrojbu, razine satnije, u jednu takvu mirovnu misiju te da to pokazuje kako RH povećava svoju aktivnost u međunarodnom izvođenju mirovnih operacija. U tom kontekstu treba promatrati hrvatsko članstvo u Vijeću sigurnosti UN-a te buduće članstvo u Europskoj uniji i NATO-u, ocijenio je Mesić.

Sudjelovanje u mirovnim misijama u okviru UN-a i drugih međunarodnih organizacija kao i drugi načini hrvatskog angažiranja na području međunarodne sigurnosti usmjereni su na jačanje sigurnosti i stabilnosti Europe i Hrvatske, rekao je Mesić. Naglasio je da je sigurnost u današnjem globaliziranom svijetu nedjeljiva i događaji na jednoj strani globusa zahvaćaju zemlje na drugoj strani. "U takvom dinamičnom okruženju Hrvatska se, radi vlastite sigurnosti, mora nastaviti angažirati u stabilizaciji kriznih područja u svom neposrednom okruženju, ali i šire. To ne radimo sami, već sa saveznicima i partnerima, koji s nama dijele iste vrijednosti i interese, a to je postizanje dugoročne stabilnosti i sigurnosti", ocijenio je Mesić.

Prvi hrvatski kontingent u misiji UNDOF ispratili su prigodnim riječima i predsjednik Sabora Luka Bebić, ministar obrane Branko Vukelić te načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Josip Lucić.

Post je objavljen 29.05.2008. u 15:10 sati.