Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/maniac

Marketing

PEKINŠKA PATKA NA EXITU, UZ PISTOLSE

PEKINŠKA PATKA

NOVI SAD - Kultni novosadski bend Pekinska patka, jedna od prvih autenticnih pank grupa u bivsoj Jugoslaviji, koja je nastala pre 30 godina, okupice se posle vise od dve decenije za nastup na glavnoj bini Exit festivala 13. jula, kada ce svirati i legendarni engleski pankeri Sex Pistols, kao i Hajvs (The Hives) i Ministri (Ministry).

Pekinsku patku osnovali su u julu 1978. godine Nebojsa Conkic Conta, profesor u Elektro - tehnickom skolskom centru, i gitarista Sreten Kovacevic Srele, a u originalnoj postavi bili su i bubnjar Laslo Pihler Cila i basista Milos Zuric Zura.

Njihov prvi koncert okupio je svega cetvoro posetilaca, a po odlasku Zure, na njegovo mesto dolazi Srbislav Dobanovacki Srba. Drugi koncert u klubu “Sonja Marinkovic“ (kasnije preimenovan u Studio 24) bio je uspesniji sto se tice brojnosti publike, ali je prekinut posle par pesama radi navodnog nestanka struje.

Nastup na Omladinskom festivalu u Subotici im donosi drugu nagradu publike i objavljivanje singl ploce “Biti ruzan, pametan i mlad / Bela sljiva“.

Singl je producirao Slobodan Konjovic, urednik i voditelj na “Studiju B“, a objavio ju je zagrebacki “Jugoton”, jer je PGP RTB to odbio. Prodat je u neocekivanih 35.000 primeraka, a taj uspeh Pekinske patke automatski je otvorio vrata izdavaca za sve tadasnje novotalasne bendove.

Pocetkom 1980. u prvom novosadskom privatnom studiju “Metasound“, grupa je snimila debi album “Plitka poezija“, koji se, najpre zbog bolesti, a kasnije zbog smrti jugoslovenskog predsednika Josipa Broza Tita, pojavio tek u leto te godine.

Koncerti i anegdote u kojima je Conta duvao u prezervative i bacao ih u publiku pred borcima NOB-a ili cuvena guzva na manifestaciji “Leto na Adi“, gde je publika zamalo srusila splav dok su svirali pesmu “Poderimo rok“, doprineli su da Novi Sad osvane sa grafitima “Conta je Bog!“.

Navodno je i tadasnji savezni ministar policije Stane Dolanc pozvao Stevana Doronjskog, tadasnjeg prvog vojvodjanskog politicara, i obratio mu se recima: “Gde si pankeru!“, alidirajuci na sve brojniju pank omladinu u Vojvodini.

Post je objavljen 29.05.2008. u 13:51 sati.