Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Lisnata pita od špinata

Image and video hosting by TinyPic


Tijesto
500 g brašna
5 žlica ulja
1 žlica octa
1 čajna žlica soli
mlaka voda
250 g margarina + 4 žlice brašna

Nadjev
1 kg špinata ili blitve
250 g svježeg kravljeg sira
3 jaja
sol
žumanjak za premazivanje



Zamijesite glatko tijesto od brašna, mlake vode, ulja, octa i soli. Tijesto dobro izmijesite (rukom oko 10 min). Razvaljajte tijesto u koru debljine prsta.

Margarin sobne temperature i brašno dobro izmiješajte i s 1/3 te smjese premažite razvaljanu koru. Koru preklopite kao knjigu, zamotajte ju u foliju (ili ga stavite u plastičnu vrećicu) i stavite u hladnjak na 20 min.

Nakon 20 min tijesto izvadite iz hladnjaka, razvaljajte ga u koru debljine prsta i ponovo premažite 1/3 mase od brašna i margarina. Preklopite tijesto kao knjigu, zamotajte ga u foliju i stavite u hladnjak na 20 min.

Taj isti postupak ponovite još jednom i ponovo stavite tijesto u hladnjak na 20 min.

Za nadjev
Ako koristite blitvu, operite ju, trokutasto odrežite središnji bijeli zadebljani dio i stabljiku.
Image and video hosting by TinyPic
(*Budući da se središnji bijeli dio blitve i stabljika ne upotrebljavaju u ovom receptu, možete ih upotrijebiti u receptima:
Pita od stabljiki blitve
Pohane stabljike blitve
Zapečene stabljike blitve )


Zeleni dio blitve blanširajte u posoljenoj kipućoj vodi 2 minute. Odmah isperite hladnom vodom i dobro ocijedite rukom svu tekućinu. Grubo nasjeckajte.

Ako koristite svježi špinat, operite ga, očistite i blanširajte u kipućoj posoljenoj vodi 2 min. Odmah ga isperite hladnom vodom i dobro ocijedite. Grubo ga nasjeckajte.

Ako koristite smrznuti špinat, odledite ga prema uputi s pakiranja (obično ga treba staviti u lonac s 1 žlicom vode i lagano zagrijavati).


Špinatu ili blitvi dodajte izmrvljeni sir, umućena jaja i sol. Dobro promiješajte.


Tijesto podijelite na dva dijela: veći dio za «dno» pite, manji za «poklopac».

Veći dio tijesta razvaljajte i stavite ga na dno namaštenog lima, njime obložite dno i stranice (ne rezati krajeve koji vise preko ruba). Tijesto premažite s malo ulja i po njemu rasporedite nadjev.

Razvaljajte manji dio tijesta i stavite ga na nadjev. Krajeve donjeg dijela tijesta koji vise preko ruba prebacite preko «poklopca» i zgužvajte ih i da budu «nabrani» (kao vijenac).

Udozgo premažite žumanjkom umućenim s 1 žlicom mlake vode.

Pitu pecite da dobije lijepu boju. (Peče se na 200 °C oko 20 min, zatim smanjiti temperaturu na 180 °C i nastavi s pečenjem još 25 min – ovisi o pećnici).

Kada je pita gotova, izvadite ju iz pećnice i pokrijte ju hladnom vodom nakvašenom, kuhinjskom krpom i ostaviti desetak minuta da se ohladi.

Pitu poslužite vruću uz mlijeko ili jogurt.


*Recept je sa stranice:
http://www2.serbiancafe.com/kuvar/9/1311/Pita-sa-spanacem


Ovo “lisnato” tijesto iz recepta koristim i u drugim receptima.
Napravim veću količinu tijesta i stavim u škrinju dobro zapakiranog u vrećice za zamrzavanje.
Kad mi treba, izvadim ga i ostavim da se odmrzne u zatvorenoj vrećici. Ako se izvadi iz vrećice pa ostavi da se odmrzne, na njemu se napravi kora dok se odmrzava.




Post je objavljen 29.05.2008. u 10:13 sati.