Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/povratakpitomace

Marketing

Za BBC i ZDF snimana rijetka staništa na Dravi

U Virovitici je ovih dana boravila ekipa jedne producentske kuće koja je za potrebe dokumentarnog programa engleskog BBC-a i njemačkog ZDF-a snimala prilog o životu uz rijeku Dravu. Domaćin je bila udruga Dravska liga, odnosno njen predsjednik Ivan Darko Grlica «Riječ je o dokumentarnom filmu o području bivše željezne zavjese, odnosno graničnom pojasu koji je dijelio bivši istočni i zapadni blok. Ono je interesantan jer je prirodno području, zbog okrutnog režima koji nije dozvolio prilaze, očuvano i predstavlja najduže stanište na svijetu, do Finske do Grčke. Budući da smo graničili s istočnim blokom i mi baštinimo dio nasljeđa od tog teškog vremena».

grlica


Zahvaljujući takvom režimu sačuvana je i rijeka Drava, na mnogim područjima gotovo je nedodirnuta. «Snimali su staništa i vrste koje su u Europi nestale, a koje su se kod nas zadržale te vrijednosti kojih u svijetu gotovo i nema - okomita obala, pješčani sprudovi, meandri i šume uz rijeku», kaže Darko Grlica. Plan je bio snimiti početak gniježđenja bregunica kao vrste koja je izrazito ugrožena, ali je snimljeno vrlo malo tog materijala jer je padala kiša, odnosno, zbog promjenjivog vremena nije bilo dovoljno prirodnog svjetla. Na Dravi se nalazi najveća europska kolonija tih ptica od gotovo 5000 parova.

«Snimanje je vrlo zahtjevno i pazi se na svaki sitnicu. Ako svjetlo ne zadovolji vrlo visoke kriterije televizija kao što su BBC ili ZDF onda se ne snima. Sve je vrlo profesionalno, oprema je savršena, ekipa broji samo dva člana, a ono što je mene oduševilo da su vrlo jednostavni. Njima ništa nije nedostajalo, ništa im nije smetalo, nisu se žalili na komarce, nije im bilo teško zagaziti u vodu kako bi dobili željeni kadar. Kako ne bi uznemirili prirodu i dobili što vjerniju sliku onoga što se prikazati snimatelj satima ostaje potpuno sam i snima pazeći da se čuju samo zvukovi koje proizvodi priroda», priča Grlica.

DligA


Snimanje će biti nastavljeno početkom srpnja kada mlade ptice napuštaju gnijezda. Tada će biti snimljena i kolonija čigri na pješčanim otocima gornjeg dijela rijeke Drave.
tekst i foto:Virovitica net

Post je objavljen 27.05.2008. u 21:20 sati.