Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/putkopriva

Marketing

Željezo iliti armatura i batuda...

U utorak je došlo željezo, 13 mreža - 6 mm, ne znam koji format, jedno 50 šipki 6 metara - 12 mm , i 150 tzv. vilica 25 x 25 cm i 150 komada 50 x 25 cm za povezivanje stupova i greda.
Uglavnom, jako me veselilo jer kak je to obično - sve je uvijek zahrđalo, ali ne ovo, donjeli su armaturu u prirodnoj boji željeza - BEZ HRĐE thumbup



Došla je i batuda koja ide ispod betona, samo zato da betone ne ide direktno na zemlju. To su tačkama malo po malo razvozili i rasporedili po terenu i unutar rupa predviđenih za trakaste temelje.

__ __

Povezali su dotične vilice sa šipkama da naprave armaturu za stupove i temelje i počeli ubacivati u rupe da se sve zajedno poveže u jednu kompaktnu cijelinu, temelji, deka i stupovi koji idu u zidove podruma.

Nakon toga je popodne došao i električar koji je razvukao gromobransku traku kroz temelje, povezao sa armaturom i izvukao traku prema gore na sve četiri strane kuće, i ostavio dovoljno dugačko da kroz stupove izađe van na prvu deku.



Bili su tu i vodoinstalateri sa kanalizacijom. Postavljena je cijev kanalizacije ispod temelja na pjesak, sa ostavljenim izodima gdje će se povezati na vertikale koje dolaze iz kuće. Napravljen je i odvod za sifon u podrumu i prediđena je jedna rupa za wc, ako će ikada trebati. Nije mi jasno zašto nije ostavio i odvode za vodu iz umivaonika, ali je rekao da se to može vlo lagano naknadno spojiti na te vertikale. A što se tiče pipe koju MORAM imati u podrumu, onu za spojiti šlauf i tu i tamo oprati auto.... e to će on složiti naknadno... ko će ga znati šta oni rade, a šta ne.
Bojim se da bu mi kroz koju godinu dosta toga falilo, ali kad čovjek ne zna... nemre si pomoći rolleyes



Eh, da, zaboravio sam napisati da su građevinci imali malih poteškoća sa zemljom...
Zemlja ja navodno jako čvrsta, pogotovo u temeljima, znači na nekoj dubini, ali pri vrhu je razločitih struktura i jednostavno se odvajala jedna vrsta od druge i to znači URUŠAVANJE, točnije ručno iskapanje iz postojećih temelja... namcor
TRI PUTA tokom dana, a tokom večeri - samo jednom, ali na nesreću OBILNO namcor
Moram priznati da mi ih je stvarno bilo žao, ali šta se može, neke se stvari ne mogu predvidjeti, ali svi znamo da su moguće.
U petak, umijesto betoniranja bilo je tačkanje. headbangheadbang headbang



U subotu su opet došli sa bagerom da nakosi tu stjenu da im se to ne ponovi.
Eto i vikenda.....

U ponedjeljak su povezivali armaturu, sve skupa kaj su morali rakopati da ispoaju zemlju i dogovorili betonažu za utora, točnije miksere sa betonom.
thumbup


Post je objavljen 22.05.2008. u 11:56 sati.