Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Upoznaj NATO na Danu Oružanih snaga

Dan Oružanih snaga i Dan Hrvatske kopnene vojske središnje će se obilježiti u Karlovcu od 26. do 28. svibnja brojnim sadržajima koje organiziraju Ministarstvo obrane i Glavni stožer OS, najavljeno je danas na tiskovnoj konferenciji u Operativnom središtu Zapovjedništva Hrvatske kopnene vojske u Karlovcu.



Središnji dio programa održat će se 28. svibnja na stadionu NK Karlovac u nazočnosti vrhovnog zapovjednika predsjednika Stjepana Mesića, premijera Ive Sanadera i predsjednika Sabora Luke Bebića.

Državni tajnik Ministarstva obrane Željko Goršić i zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general Mladen Kruljac najavili su "Dane otvorenih vrata" 26. i 27. svibnja, u sklopu kojih će građanima u nekoliko vojarni i Zapovjedništvu Hrvatske kopnene vojske biti omogućen ulazak u simulacijska središta i informativne šatore. Tamo će moći vidjeti borbenu i neborbenu tehniku svih rodova vojske, te se moći pobliže upoznati s NATO programima i programom za stipendiranje studenata pod nazivom Civilno-vojno školovanje "Kadet".

Po prvi put javnosti će biti predstavljena oprema JANUS i druga oprema na kojoj se za misije osposobljavaju naši mirovnjaci, a koja je potpuno kompatibilna s opremom NATO postrojbi.

Na središnjoj će proslavi 28. svibnja s početkom u 17 sati sudjelovati 16 ešalona svih rodova vojske te ešalon svih ratnih zastava iz Domovinskog rata od Vukovara do Cavtata.

Također će se javnosti predstaviti po prvi put i ešalon hrvatskih vojnika za novu mirovnu misiju pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda (UNDOF) na Golanskoj visoravni, rekao je general Kruljac.

Posebno je iz tog programa izdvojio letački program i prikaz borbenih mogućnosti pet MiG-ova, nekoliko helikoptera, te akrobatski padobranski program, što će sve završiti vojničkim grahom za sve sudionike proslave.

Dan oružanih snaga nizom manjih proslava i "Danima otvorenih vrata" bit će obilježen i u vojnim objektima u Zemuniku, Lori, Vinkovcima, Kninu, Slunju i drugdje.

Post je objavljen 21.05.2008. u 14:32 sati.