Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/biljoteka

Marketing

BLAGI SKUTI MAJČINE DUŠICE


Photobucket
Već je odavno narod ustanovio da i biljke imaju dušu. Zato se mi tako dobro osjećamo u prirodi u njihovom društvu. Biti sam u prirodi pruža ispunjenje. Samovati u četiri kućna zida doma svoga znači usamljenost, pa čak i kad stanujete u neboderu koji liči na mravinjak.
Zato izađite u prirodu i družite se. Čeka vas majčina dušica.
Od svih biljaka samo je jedna dobila orden majčine dušice. Jer pored svih duhovnih i duševnih profesija nijedna se ne može mjeriti s dušom jedne majke. Latinski naziv Thymus serpyllum L. ni blizu nije tako uspješan kao narodni naziv. On nas upućuje na srodstvo s biljkom Thymus vulgaris L., otmenim rođakom majčine dušice, zvanim samo timijan.
Photobucket
Iako je timijan u stvari onaj koji je vulgaris, rado će gospođe iz „nobles“ ( kako ih je nenadmašni Nušić citirao) društva pričati o timijanu kao začinu dok se majčina dušica ostavlja onim manjim noblesima.
Razlika i ima i nema. Naj je veća ona da se timijan uzgaja, a majčina dušica raste gdje joj duša hoće. Tako na livadama, gdje se raširila poput matrone, liči na meki, mirisni ćilim, prostrt samo za vas. Uronite u njega i dišite. Miriše umirujuće poput majčinog skuta.
I kao čaj trava majčine dušice ima blago umirujuće dejstvo, iako prvenstveno djeluje umirujuće na smirenje kašlja, liječenje astme, bronhitisa i upale pluća. Ali ona i smirujuće i protuupalno djeluje i na probavne organe, onda kad se „prehladi stomak“, kad stomak slabo vari kod nervozne djece, kad loš dah iz usta upućuje da sa stomakom nešto nije u redu, kad su upaljene desni pa ih treba dezinficirati.
Brižnost ove biljke je da blago smiruje svaki uznemireni dio našeg organizma, od glavobolje, nesvjestice i nesanice do urinarnog trakta, a kao kupka smiruje reumu i osipe na koži. Kao kupka koristi slaboj i rahitičnoj djeci, ali ni onoj nerahitičnoj nije na odmet.
Kad bebe prestanu biti bebe i skinu se s kamilice, treba im čaj dopuniti majčinom dušicom kao svestranom zaštitom organizma. Ova ljekovita biljka dovoljno je blaga za djecu vrtićke dobi, ali i svestrano moćna zaštita.
I kad jedna tinejdžerka reče kako ju je majka vječito pojila čajem od majčine dušice, pa i dan danas to radi, tako da joj čisto fali kad ga ne popije, pomislih kako je to dobra i zdrava ovisnost. Kamo sreće da se češće sreće.


Post je objavljen 15.05.2008. u 09:27 sati.