Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svid

Marketing

Stoned - Emisija o stoner rocku - četvrta epizoda

Večeras u 20 sati na 98,4 MHz

U ovoj emisiji predstavit ćemo najznačajnije južnjačke stoner bendove.
Osim Black sabbatha u njihovoj glazbi može se čuti i utjecaj Lynyrd Skynarda.
Dakle danas, Down, COC, Alabama Thunderpussy, Karma to Burn i The Sword.

Down

Down su počeli 1991. godine kao projekt bend pjevača Pantere Philipa Anselma. Bend nastaje u New Orleansu te uz metal i stoner uzimaju elemente legendarnog southern rock sastava Lynyrd Skynyrd.
U bendu su još svirali članovi grupe Corrosion of Conformity i Crowbar. Oni su kao prijatelji snimili demo snimku od tri stvari. Riječ o snimci se proširila, pa su fanovi tražili objavljivanje iste. Stoga Electra records potpisuje ugovor s bendom i 1995. godine izlazi im prvi album NOLA. album odmah postiže platinast status. Naime, Pantera je u tom trenutku bila na vrhuncu slave, što je sigurno doprinjelo prodaji albuma.
Album dobiva izvrsne kritike, a na njemu se nalazi njihov valiki hit Stone the Crow.

Nakon kraće turneje, Down su mirovali do 1999. godine kada u bend ulazi basista Pantere Rex Brown. Zatim sljedi izdavanje novog albuma Down II – bustel in your hairgrow, koji izlazi 2002. godine. Album dobiva lošije kritike nego NOLA, međutim bolje se pozicionira na Billboardovoj listi, što hoće reći da ga je publika bolje prihvatila.
Zbog navedenog albuma Anselmo napušta Panteru. Naime, iako je krajem 2001. obavjestio svoje sudruge da uzima pauzu od muzičkog rada, čitaj problemi sa zdravljem, drogom i alkoholom, zog čega je odgođeno snimanje novog albuma Pantere, Anselmo je snimio navedeni drugi Downov album i album za njegov drugi bend projekt Superjoint ritual. To je naljutilo braću Abbot i Pantera se raspada. Kako je 8. prosinca 2004. ubijen gitarst Pantere Dimebag Darrell Abbot, isključila se ikakva mogućnost obnavljanja tog sastava, pa se Anselmo u potpunosti posvećuje svojim projekt bendovima, a najviše Downu.
Stoga, 2007. izdaju novi album Down III – over the under.
Momentalno su na turneji sa The Swordom i Metallicom.

Pjesma: Stone the crow



Corrosion Of Conformity

Corrosion Of Conformity nastaju 1982. u Sjevernoj Karolini. U početku su bili Hard Core, pa zatim thrash metal bend. Kao takvi stekli su veliku slušanost i izdali tri albuma Eye for an Eye 83., Animosity 85. i Technocracy 87.
Nakon toga mijenja se postava i u grupu dolazi gitarista Pepper Keenan, koji mijenja zvuk benda uvodeći elemente bluesa, te COC postaju sve više stoner bend.
Snimaju album Blind, nakon čega Keenan pruzima vokale, a bend se u potpunosti okreću stoneru. Za Columbia records izdaju 1994. godine album Deliverance.
U to vrijeme kreću na turneju s Metallicom.
Album Wiseblood izlazi 1996. godine, a sljedi ga album American Volumen Dealer 2000.
Posljednji album In the Arms of God izlazi 2004. godine. S njega vrijedi izdvojiti uvodnu pjesmu Stonebreaker.
Momentalno bend pauzira budući se Peper Keenan u potpunosti posvetio svirci s grupom Down.
Zanimljivo je da je na dva njihova albuma gostovao James Hetfield, iako nije bio potpisan, a Keenan je bio na audiciji za novog basistu Metallice.

Pjesma: Stone breaker




Alabama Thunderpussy

Alabama Thunderpussy nastaju 1996. godine u gradu Richmond u Virginiji. Prvi album Rise Again im izlazi 1998. godine. U iduće dvije godine izdaju albume River City Revival i Constellation. Staring at the Divine je ime njihova četvrtog albuma koji izlazi 2002. godine. Zatim dolazi do promjena u bendu i potpisuju za Relapse records.
Z asvoju novu diskografsku kuću izdaju album Fulton Hill, a prošle godine izdali su posljednji CD Open Fire.
Osim kao stoner, on se karakteriziraju i kao Southern metal bend.

Pjesma: Void of harmony



Karma to Burn su se formirali 1997. godine u Morgantownu West Virginia.
Oni sviraju isključivo instrumentale, a svoj pravac su prozvali Malternative.
1997. izdaju eponimni album za diskografsku kuću Roudrunner records. Sljedeći album Wild, Wonderfull Purgatory izdaju 1999.
Posljednji album Almost Heaten izašao je 2001. godine. Iduće godine bend se raspada, a njihov bubnjar Rob Oswald odlazi svirati u bend Nebula.
Zanimljivo je da su na posljednja dva albuma kompozicije imenovali isključivo brojkama.

Pjesma: Eight





The Sword

The Sword su nastali 2003. godine u Autinu, država Texas. U početku su išli na turneju s bendovima Nebula i Cluch.
Prvi album «Age of Winter» im izlazi 2006. godine.
Njihovi tekstovi se često bave skandinavskom mitologijom i inspirirane su fantazi romanima.
Krajem 2007. izdaju split EP s švedskim bendom Witchcraft, a jedna od pjesama je obrada hita Led Zeppelina Imigrant Song.
U travnju ove godine izašao im je posljadnji album Gods of the Earth, koji se mogao downloadati na njihovom myspaceu.
Momentalno su na turneji s Downom i Metallicom.

Pjesma: Freya



U idućoj emisiji idu ostali stoner bendovi iz SAD-a, pa onda za dva tjedna krećemo vidjeti kakva je europska stoner scena.



Post je objavljen 13.05.2008. u 10:01 sati.